Откриха животно с анус, който се появява и изчезва, според нуждите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 март 2019 в 07:47 8991 0

Mnemiopsis leidyi, възрастен индивид, показан от оралната страна (отляво) и от вентралната страна (вдясно). Кредит: Cornelia Jaspers.

Учени откриха, че същество, подобно на медуза, е способно удивителен трик, което го прави уникално сред животните - анусът му се образува само когато се нуждае от дефекация, след което изчезва без следа, съобщава NewScientist.

"Това е наистина грандиозното откритие", коментира Сидни Тамм (Sidney Tamm) от лабораторията по морска биология в Уудс Хоул, Масачузетс, чийто екип направи откритието. „Няма документи, свидетелстващи за временен анус при други животни, доколкото знам”.

Тамм смята, че откритието може да представлява междинен етап в еволюцията.

Резултатите от откритието са публикувани в списание Invertebrate Biology, свободно достъпни в ВiorХiv.

При някои просто устроени животни, като медузите, стомашно-чревният тракт има само един отвор, който функционира като уста и анус.

От 1850 г. е известно, че гребенестите (Ctenophora) - които приличат на медузи, но принадлежат към отделен тип, наречен ктенофори - имат отделна уста и анус. Някои дори имат повече от един анус.

Mnemiopsis leidyi

Липсва анус

Но когато Тамм изследва Mnemiopsis leidyi, не успява да намери ануса на животното. Едва когато то започва да дефекира, се появява едно малко отверстие, което изчезва веднага след това.

„То не се вижда, когато животното не дефекира“, разказва Тамм. „Под микроскопа няма следа. То е невидимо за мен”.

Неговите наблюдения показват, че няма постоянна връзка между стомашно-чревния тракт и задната част на тялото. Вместо това, тъй като отпадъците се натрупват, част от червата започва да се издува, докато докосне външния слой или епидермиса.

След това червата се сливат с епидермиса, образувайки анален отвор. След като екскрецията приключи, процесът се обръща и анусът изчезва.

Тъй като и червата, и епидермисът са само един клетъчен слой, това може да стане сравнително лесно и бързо. Животните дефекират на редовни интервали: веднъж на час при възрастните и веднъж на всеки 10 минути при ларвите.

Тамм смята, че този процес на издуване на червата и сливане на червата с епидермиса, за да образува анус, е начинът, по който анусът първоначално е еволюирал. Периодичният анус може да представлява междинен етап, в който структурата все още не е станала постоянна.

Днес временният анус може да е уникален за Mnemiopsis leidyi,. Сега Тамм търси други видове гребенестите, но засега изглежда, че всички имат постоянни ануси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !