Открит е внушителен римски мавзолей край Пловдив (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 август 2019 в 11:36 6204 0

Кредит Министерство на културата

Впечатляваща със своите размери пирамидална кула на могилата „Мал тепе“ до село Маноле бе разкрита през настоящия археологически сезон от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. 

Тя е висока 20 м и е изградена от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор, съобщава сайтът на Министерството на културата.

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. н.е.

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов, ръководител на разкопките и директор на Регионалния музей в Пловдив.

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. н.е.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест е издигнат величествения монумент и могилата.

На територията на село Маноле и околността му има останки от много надгробни могили останали от времето на траките. Много от тях са напълно унищожени, но все още се намират няколко на юг от селището, най-голямата от които е „Малтепе“.

Могилата е с диаметър 90 м. и височина 22 м.

През 2003 г. са извършени геофизични проучвания на терена от Регионален археологически музей Пловдив и специалисти на Националния археологически институт при БАН София. Тогава е проучена по-малката по размер могила, представляваща крематориум, в който са изгаряни членовете на царската фамилия, чиито останки са погребани в могилата „Малтепе“. Редовните архелогически проучвания на терена на могилата започват през 2016 г. и продължават да се водят от специалисти на Регионален архелогически музей Пловдив.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !