Пеперудите са имали хоботчета за нектар преди да се появяват цветята

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 януари 2018 в 14:11 7426 0

Кредит Hossein Rajaei

Жив представител на примитивен молец, принадлежащ към групата Glossata, който има хоботче, което им позволява да пият нектар.

Винаги сме си представяли пеперудите пърхащи около цветята, но преди 200 милиона години те са били далеч по-големи, отколкото си мислим и вече са имали хоботче, с което да пият нектар, много преди въобще да са съществували покритосеменните растения.

Сред загадките от поредицата "кое е по-рано - кокошката или яйцето" е и кое се е появило по-рано - хоботчето, толкова добре приспособено за събиране на нектар от цветята или самите цветове, пригодени да привлекат вниманието на опрашителите.

Сега знаем отговора, благодарение на намерените в Северна Германия останки от пеперуди, някои с фрагменти от крила с люспи с най-различни форми, открити в слой, датиран от края на периода Триас на около 200 милиона години. Това означава, че историята на изкопаемите от разред „Люспестокрили“ (Lepidoptera), които включват пеперуди и молци, се  отмества с цели 70 милиона години по-рано. 

Откритието на учени от Университета Утрехт, водени от Бас Ван Де Шутбрюге (Bas van de Schootbrugge), е описано в статия, публикувана в списание Science Advances.

Авторите отбелязват, че крилата, тялото и краката на тези древни насекоми вече са покрити с дебели хитинови люспи, както при някои съвременни молци, които имат достатъчно мощни челюсти и могат да се хранят доста твърда храна, която дава материал за тези люспи. Другите фосили се характеризират с по-деликатна структура на люспите, характерна за съвременните хоботни пеперуди.

Тези заключения са съвсем неочаквани, като се има предвид, че цъфтящите растения започнаха да завладяват планетата много по-късно, преди 140-160 милиона години. Оказва се, че хоботчето на лепидоптерите се е появил много отдавна - и очевидно с друга цел.

Учените предполагат, че хоботчето им е помогнало да оцелеят в сухия климат по време на масовото измиране през периода Триас.

Люспите на съвременните Glossata показват поразително сходство с откритите вкаменелости. Hossein Rajaei

По това време планетата е била доминирана от голосеменни като иглолистни дървета, цикасови и гинко. Учените подозират, че устата на тези ранни насекоми са били приспособени да изсмукват сладките капчици, произведени от тези растителни видове, така че са били в състояние да се възползват от този ресурс.

И когато покритосеменни са започнали да се превръщат в доминираща форма в растителността преди около 120 милиона години пеперудите вече са били добре оборудвани, за да превключат на нектар от цъфтящите растения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !