01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Правят ли дрогите хората по-креативни?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 януари 2018 в 00:00 56670
Снимка: Couperfield

Много хора, включително и някои видни творци, твърдят, че употребата на психоактивни вещества, като LSD, повишават тяхната креативност. Но един наскоро направен обзор на проучванията в тази област показва, че тази връзка не е потвърдена все още научно, съобщава PsyPost.

"Творчеството често се свързва с употребата на наркотични вещества (твърдят медиите или потребителите на веществата), но не е ясно дали това предположение има някаква научна подкрепа или не", обяснява авторът на изследването Жолт Деметрович (Zsolt Demetrovics) от Университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария. "Искахме да видим дали това е мит или има някакви научни открития, които подкрепят това предположение".

Изследователите провеждат систематичен преглед и откриват 14 емпирични изследвания и пет казуса, свързани с отношението между психоактивните вещества и творчеството.

Деметрович заяви пред PsyPost, че е учудващо колко малко проучвания са проведени по темата. "В сравнение с това, колко много се говори в медиите, ние не знаем почти нищо по този въпрос. Четиринадесет емпирични изследвания е много малко количество".

Проведените проучвания имат няколко методологични проблеми като малки извадки, нестандартизирани методи за оценка и съобщаваните от участниците в изследването данни.

Прегледът на изследванията открива обща връзка между творчеството и употребата на наркотични вещества. Но не успя да намери някакви съществени доказателства, че употребата на наркотици директно увеличава креативността. "Резултатите, които имаме показват непряка връзка между двете", обяснява Деметрович.

Съществуват известни доказателства, че тези, които имат по-висока креативност са по-склонни да употребяват наркотици. Има и някои доказателства, че наркотиците могат значително да променят стилистичния подход на човека, без да увеличават творческата му продуктивност.

Деметрович прави и едно качествено изследване на 72 артиста. По-голямата част от участниците заявяват, че алкохолът и канабисът им помага в творчеството. Те разказват на изследователите, че дрогата може да се използва като "инструмент за балансиране на екстремните емоционални състояния, които съпътстват творческия процес". Участниците в контролната група съобщават, че слушането на музика също може да функционира като инструмент за промяна на съзнанието. Установено е също, че някои артисти използват такива вещества не е само в творческия си процес, но и в ежедневието си.

Миналата година изследване, при което се измерва невронната активност, разкри, че психеделичните медикаменти действително променят състоянието на мозъка, като създават различен вид съзнание.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.