Предлагат алтернатива на стената на Тръмп - територия и за американци, и за мексиканци

Антония Петрова Последна промяна на 12 април 2017 в 11:04 4888 0

Група експерти предлагат алтернатива на стената на американския президент Доналд Тръмп, която той иска да бъде изградена, за да спре наплива на нелегални имигранти през Мексико. Става дума за нова територия "екотопия", отворена както за американци, така и за мексиканци. 

Футуристичните планове за територията, наречена "Otra Nation", включват транспортната система Нyperloop и слънчеви панели, разположени на 90 000 кв. км. Самата територия се предвижда да се разпростре върху близо 2 000 км по протежение на американо-мексиканската граница.

Споделената съ-държава ще действа като екологична и икономическа граница между САЩ и Мексико и построяването й ще коства приблизително 12-15 милиарда долара.

Предложението е направено от MADE Collective - група от 14 души (седем от северната страна на границата и седем от южната), между които архитекти, инженери, политически експерти, адвокати и еколози, съобщава The Verge. Съвместната работа между участниците се е извършвала онлайн между февруари и март, с една работна сесия в Мексико и една в САЩ. Щом плановете са били уточнени, групата е прекарала една седмица във финализиране на своя проект.

Пълното предложение може да се намери в специалния уебсайт, в който е включена и петиция в Change.org, която ще бъде връчена на президентите на САЩ и Мексико, ако събере 250 000 подписа.

Съгласно плана до 2018 г. двете страни трябва да подпишат двустранно споразумение за създаване на територията, след което тя ще бъде населена с около 40 милиона бъдещи жители. 

В предложение пише: "Otra Nation" ще обедини социална инфраструктура за здравни, обществени, спортни и увеселителни центрове като начин за определяне и създаване на здравословна социална структура по пътя на въвличането на жителите в тяхната среда. Освен споделянето на едни и същи географски условия, продължаващата обмяна на информация, знание, артистична изразителност и миграция между страните, ще произведе плодородна почва за произвеждане занапред на хибридно усещане за идентичност".

Огромна соларна станция ще произвежда чиста енергия за територията, както и за близките райони. "Чистата енергия ще превърне Otra Nation в зона, свободна от добиви (нулево петролно добиване и миннодобив), основана на нейните енергийни решения в слънчевата енергия и електротранспорта (Hyperloop за товари и хора, електрически автомобили).

"С 90 000 кв. км. слънчеви панели в пустинята Otra Nation ще може да произвежда 7,942,811 GWh чиста енергия, достатъчно, за да захрани със слънчева енергия и Мексико, и САЩ задено", пишат нейните проектанти.

Те също така виждат как хората влизат и излизат от територията без да имат нужда от паспорти. "Има малко подобрения в паспортите през последното десетилетие. Това доведе до антична система, която често лесно бива манипулирана. Global Entry показа, че биометричните паспорти са много по-напреднали. Веднъж щом свържем това с невероятния напредък в ирисовото сканиране и разпознаването на речеви шаблони, ние вярваме, че спазващите закона американски граждани (Канада, Мексико и САЩ) трябва да имат право да пътуват из континента чрез една система на отворените граници, неограничени от никакви бариери". 

Реакциите на хората на тези предложения са били "90% позитивни", казват от групата, въпреки че признават, че е имало и негативни. "Повечето подкрепа идва от правоохранителните органи и местните жители по настоящата граница", обяснява Мемо Крус (Memo Cruz), главен специалист по въпросите на управлението и проектирането за предложението на MADE Collective.

"Ние призоваваме за двунационален референдум между американци и мексиканци, който да позволи тази територия да се образува. Надяваме се, че нашият екип ще бъде поканен да се срещне с президентите Нието и Тръмп, за да обясни своята алтернатива. Това не е протестна концепция - това е прагматично, напредничаво решение за бъдещето на нашите споделени интереси", коментира Крус. 

MADE Collective сега планира да разработи данъчна система за зоната.

Според последните данни над 200 компании са изразили интерес в разработването на гранична стена между САЩ и Мексико. Сред тях има такива за покриване на части от граничната стена със слънчеви панели; за създаване на стена широка 7 метра и висока 17 метра, в която да има стаи за туристи, които да се наслаждават на пустинните гледки; стената да съхранява ядрени отпадъци в дупки от най-малко 30 метра дълбочина; балистична стена, която да е изградена от бетон, способен да издържи на каквито и да е било атаки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !