Премиера на книгата „Аз, Фрам” от полярника Хавиер Качо

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 май 2019 в 13:00 3003 0

Испанският полярник и писател Хавиер Качо се завръща в България за премиерата на най-новата си книга "Аз, Фрам", която ще се състои на 11 май 2019 г. (събота) от 14:00 ч. в София Тех Парк, сградата на Иновационен форум „Джон Атанасов”, зала Нетера Космос.

Качо е познат на българския читател с двете си предишни книги, които отдавна са с изчерпан тираж: "Приключенията на Пити на Антарктида” (Университетско издателство „Св. Кл.Охридски”, 2007) и „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“(изд. „Сиела”, 2011). Авторът лично ще разкаже на българската публика за най-прочутия кораб в историята на полярните изследвания и за своите срещи с него.

Събитието ще е по време на Софийския фестивал на науката и се организира със съдействието на Британския съвет, Институт Сервантес, Българския антарктически институт, Асоциацията на младите полярни изследователи и Издателство „Парадигма”.

Премиерата ще е на испански език с превод на български.

Корабът "Фрам" на Фритьоф Нансен. Кредит: Wikimedia Commons

"Фрам” е легендарен кораб от времето на великите полярни изследвания в края на ХІХ и началото на ХХ век. Специално проектиран през 1892 г. от Фритьоф Нансен, той устоява на най-нечовешките условия за навигация, на смъртоносната прегръдка на ледовете в Арктика и на Антарктида, на гнева на природните стихии и е единственият, който стига невредим най-близо и до Северния, и до Южния полюс. Хората, които са го управлявали, са едни от най-смелите и умни мъже в света, прославили родината си Норвегия и обезсмъртили имената си: създателят му Фритьоф Нансен, Ото Свердруп и покорителят на Южния полюс Руал Амундсен.

Корабът е главен герой и разказвач в книгата „Аз, Фрам”. Той споделя изпитанията на своите пасажери, техния ентусиазъм, мечтите им, страховете им, бойния им дух. Историческите събития са представени от неговата гледна точка, която е много човешка, братска и понякога бащинска.

За книгата от проф. Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции:

"Вятърът свиреше безумно и малката ни къщурка се люшкаше като дилижанс. Изведнъж вратата се отвори и вътре връхлетя Хави, или по-точно Хавиер Качо, командир на съседната испанска база „Хуан Карлос I”. „Приятели, бързо стягайте багажа - и на лодката, корабът е в залива." Флагманът на полярната испанска армада „Есперидес” беше наш дом по пътя от Южна Америка до Антарктида и без него нито България, нито Испания биха могли да изследват Ледения континент.

Благодарение на кораба „Фрам” и, разбира се, на неговите капитани Нансен, Свердруп и Амундсен, малката и бедна в началото на XX век Норвегия написа история в изучаването на Арктика и Антарктика.

Прочетете книгата на големия приятел на България Хавиер Качо. Тя ще ви пренесе в една героична епоха, изпълнена с велики открития и саможертва в името на науката."

За автора:

Хавиер Качо е испански полярник, учен и писател, чиято кариера повече от четвърт век е свързана с Антарктида. Той е член на Първата испанска научна експедиция до Ледения континент през 1986 година, оттогава участва в още пет научни експедиции, изследвайки разрушаването на озоновия слой над Антарктида. През последните три от тях е командир на испанската полярна база „Хуан Карлос I“, която се намира в близост до българската база „Св. Климент Охридски”.

В резултат на многогодишните си проучвания Качо написва книгите „Антарктида: озоновата дупка”, „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“, „Шакълтън, несломимият“, „Нансен, маестрото на полярните изследвания”, както и детския роман „Приключенията на Пити на Антарктида”.

„Аз, Фрам” е третата книга на Хавиер Качо, която е преведена на български език, след „Приключенията на Пити на Антарктида” (Университетско издателство „Св. Кл.Охридски”, 2007) и „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“(изд. „Сиела”, 2011).

Повече информация за него можете да намерите в Уикипедия или на сайта му www.javiercacho.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !