Продължителността на човешкия живот е записана в неговата ДНК

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 декември 2019 в 09:58 9862 0

Кредит Wikimedia commons

По време на последния ледников период - преди 100 000 до 15 000 години - мамутите са били широко разпространени в Северното полукълбо от Испания до Аляска. Въпреки че някои са оцелели на малък остров в Северния ледовит океан до 1650 г. пр.н.е., основната част изчезват преди около 10 000 години, по времето, когато още взаимодействат с хората.

Ново изследване, проучващо продължителността на живота на видовете на базата на ДНК, предполага, че тези мамути вероятно са били доста по-възрастни от техните съвременници ловци, достигайки възраст до 60 години.

Екип учени в центъра CSIRO и Университета на Западна Австралия определят продължителността на живота, въз основа на геномните секвенции. За да го направят, учените правят скрининг на 42 гена от ДНК на 252 гръбначни вида, съществуващи и изчезнали. Колкото по-голяма е честотата на срещане на тези гени, толкова по-голяма е предвидената продължителност на живота. 

Когато изучават изчезнали животни, учените използват като референция техните живи роднини или наследници. В случая на вълнестите мамути (Mammuthus primigenius) и слоновете с прави бивни (Palaeoloxodon antiquus), изследователите правят оценка, базирана на генома на съвременния африкански слон (Loxodonta africana), чиято продължителност на живота е около 65 години.

Учените предполагат, че мамутите и слоновете с прави бивни са живели до около 60 години. Едновременно с това, максималната продължителност живота на Homo sapiens е около 38 години, според този метод. Това може да изглежда нереално, имайки предвид, че средната продължителност на живота в САЩ в момента е 78, но това число показва оценката за дълголетието на ранните човеци преди развитието на медицината, земеделието и хигиената.

Неандерталците и денисовците, нашите близки изчезнали роднини от род Homo, са имали максимална продължителност на живота 37,8 години, много сходна с тази на хората, живели по същото време.

"Определихме, че денисовците и неандерталците са живели до 37,8 години. Това предполага, че тези изчезнали хоминиди са имали сходно дълголетие с това на съвременниците си ранни човеци", обясняват учените. 

Определените в проучването продължителности на живота за съществуващи и изчезнали видове. Кредит: CSIRO

Известната костенурка Самотния Джордж е последната останала от вида Chelonoidis abingdonii, когато умира през 2012 г. на 100 години. Той живее в изследователската станция Чарлс Дарвин на Галапагоските острови от 1927 г. Това е относително близка възраст до максималната за вида, определена от изследването на 120 години. 

Други изчезнали видове, чиято продължителност на живота е изчислена в изследването, са птицата моа (23 години) и странстващият гълъб (28 години). Животните с най-дълга продължителност на живота според проучването са гренландските китове (268 години). Въпреки това, най-дълголетното гръбначно може би е гренландската акула, която може да доживее до 512 години според изследване от 2017 г.

Оценката за безгръбначните не е толкова точна, вероятно защото те нямат толкова много от определените гени, колкото гръбначните. 

В бъдещето тези гени може да бъдат използвани за по-задълбочено изследване на стареенето. Например, между учените тече дебат каква е абсолютната граница на човешкото дълголетие. Методът, разработен за това изследване, обаче, не може да бъде използван за хора.

"Той не може да бъде използван за определянето на дълголетието на никой отделен човек и целта на това изследване е да определи важен параметър с екологично значение, който може да помогне за опазването на дивата природа", обяснява Бенджамин Мейн (Benjamin Mayne), учен от организацията Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) в Западна Австралия. 

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Scientific Reports.

Източник: ZME - DNA reveals lifespan of mammoth and other extinct animals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !