Противоракова терапия действа толкова ефикасно, че оставя кухина

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 12:47 13249 1

Кредит The New England Journal of Medicine

Обикновено онколозите се опасяват, че лечението няма да подейства на пациента, но сега случаят е обратен: експерименталната терапия произвежда такъв мощен ефект, че лекарите се страхуват за здравето на бившия пациент.

Това е уникален случай, описан в New England Journal of Medicine, разказва Live Science

Всичко започнало с тестването на нова комплексна терапия, съчетаваща съвместното използване на две одобрени лекарства срещу рак на кожата - ипилимумаб и ниволумаб. Избрани са 142 доброволци - пациенти с меланом, върху  които изследователите тествали ефектите на тези средства в комбинация едно с друго и с плацебо. И двете лекарства са моноклонални антитела. Ипилимумаб (име на пазара: Yervoy) блокира един от механизмите за инактивация на Т-лимфоцитите, а ниволумаб (Opdivo) - един от пътищата на апоптозата, която води до смъртта на тези имунни клетки.

За да се проучи комбинирания ефект, изследователите разделят пациентите на няколко групи, едната от които се обработва само с плацебо и ипилимумаб, а втората - с комбинация от ипилимумаб и ниволумаб. Вторият вариант се оказал много ефективен: у 35 от членовете на тази група туморите са намалели с 80%, а у 22% са изчезнали всички следи от меланома - впечатляващ и вдъхновяващ резултат за рак на четвърти стадий. Но не по-малко интересен ефект се е проявил само в един от пациентите в тази група. 

49-годишна жена, страдаща от меланом четвърта година е преминала хирургична намеса и химиотерапия, но практически без ефект. След премахването на кожата, под гърдите й започва да расте впечатляващ по размер тумор. Тя получила една доза от комбинирания продукт, съдържащ ипилимумаб и ниволумаб - и три седмици по-късно туморът просто изчезнал.

Въпреки че злокачественото образувание сякаш се е "разтворило", на негово място в гръдния кош на пациентката останала впечатляваща кухина. Този ефект е озадачил лекарите: досега никой не е и помислял за подобно последствие от ефективна противотуморна терапия. В този случай, това не е твърде опасно, но ако туморът е бил  някъде в сърцето или в стомаха, последствията от такава кухина може дори да бъдат опасни за здравето на вече излекувания от страшната болест пациент.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2015 в 15:07

Смешни сте.