03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Раздадоха наградите "Фийлдс" на четирима млади математици (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 август 2018 в 00:00 73220

Новите носители на математическия еквивален на Нобелова награда - медала "Фийлдс" - бяха обявени на Международния математически конгрес в Рио де Жанейро

Церемонията се състоя вчера, 1 август, и може да проследите на страницата на Конгреса в YouTube.

Премията и медала "Фийлдс" се присъждат на най-изявените млади математици (на не повече от 40 години). Наградата е наречена на името на президента на VII Международен конгрес на математиците Джон Фийлдс, който през 1924 г. предлага да се присъжда златен медал на математици като признание за тяхната работа. Това е най-престижната международна награда по математика (Нобелова награда по математика няма), тя се присъжда на всеки четири години в Международния конгрес на математиците.

Този път победителите са Каучер Биркар (Caucher Birkar), кюрд по произход, който намира убежище във Великобритания по време на войната между Ирак и Иран, работещият също във Великобритания италианец Алесио Фигали (Alessio Figalli), германецът Петер Шолце (Peter Scholze) - най-младият от наградените, само на 30 години и 36-годишният Акшай Венкатеш (Akshay Venkatesh).

Биркар е удостоен с медала за приноса си в област на математиката, наречена алгебрична геометрия. Тя означава точно това, което подсказва името ѝ - опитва се да разбере геометричните обекти, използвайки уравненията, които ги описват.

Фигали е награден за принос към теорията на оптималния транспорт и нейните приложения в областта на диференциални уравнения в частични производни, метрическата геометрия и теорията на вероятностите.

Шолце е награден за "трансформиране на алгебричната геометрия върху p-адични полета чрез внедряването на перфектоидни пространства с приложение към репрезентациите на Галоа и за разработването на нови теории за кохмологията". Перфектоидните пространства са въведени от самия Шолце през 2011 г. (когато е бил само на 23). И въпреки, че е нова област в математиката, идеята за перфектоидно пространство позволи на Шолце и на други математици да направят важни открития в алгебричната геометрия и други области. Неговата работа обединява топологията (която изучава формата на математическите обекти), теорията на Галоа (която използва симетрията в изучаването на решенията на уравненията) и p-адичната геометрия.

Акшай Венкатеш става лауреат за работата си в изследването на границите на теорията на числата или както е официалната формулировка: "за  синтеза на аналитичната теория на числата, хомогенната динамика, топологията и репрезентационната теория.

Почти всички математици, получили медала "Фийлдс", са мъже. Наградата бе връчена за първи път на жена математик едва през 2014 г. - на Мариам Мирзакани. През 2017 г. тя почина на рак на гърдата на 40-годишна възраст. За нената работа може да прочетете в статията "Какво откри Мирзахани, жената с най-престижната награда за математика".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.