10 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Различен начин на поставяне на ваксината срещу туберкулоза може да повиши ефективността й

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2020 в 00:29 31980
PET-CT скенер на белите дробове на маймуните показва петната с инфекция с туберкулоза и възпалена тъкан в червено и оранжево. Маймуните, получили интравенозна ваксина (долу) са по-добре предпазени от онези, получили подкожна (горе). Снимка: UNIVERSITY OF PITTSBURGH SCHOOL OF MEDICINE

Според ново проучване, публикувано в списание Nature, поставянето на висока доза ваксина срещу туберкулоза венозно, вместо подкожно, увеличава изключително много ефектът на предпазване срещу заболяването. 

Промяната на обичайната доза и метода на прилагане на ваксината БЦЖ (bacille Calmette-Guérin), предотвратява заболяването при 90% от изследваните макаци резус (Macaca mulatta).

Най-изненадващото е, че 6 от 10-те маймуни, получили ваксината, не развиват дори първоначална инфекция, когато са изложени на туберкулоза, обяснява Джоел Ърнст (Joel Ernst), имунолог от Университета на Калифорния, Сан Франциско. Предотвратяването на инфекцията, а не само на заболяването, се нарича стерилизиращ имунитет и е изключително рядко срещано, особено при туберкулоза, пояснява Ърнст, който не е участвал в изследването. Това означава, че никаква бактерия не може бъде активирана, така че да предизвика латентна или активна туберкулозна инфекция.  

Ваксината БЦЖ съществува от почти век и е единствената лицензирана ваксина срещу туберкулоза, използвана в над 150 страни, но не и в САЩ, за предпазване на малки деца от някои форми на заболяването. Някой път обаче ваксината не успява да предпази възрастни от най-разпространените видове инфекция. 

В световен мащаб през 2018 г. 10 милиона души са заразени с туберкулоза. Годишно от заболяването умират около 1,5 милиона души, което го прави най-смъртоносната инфекциозна болест. Почти 13 милиона души в САЩ имат латентна инфекция, която предизвиква имунен отговор, но не се развива в туберкулоза. В момента се разработва експериментална ваксина, която може да предпазва хората от латентната форма на инфекция.

Трудно е да се създаде ефективна ваксина, защото бактерията, причиняваща заболяването, Mycobacterium tuberculosis, влиза в клетки, които са най-добре защитени от антитела, които първо атакуват извън клетките. За справяне с вътреклетъчните инфекции са необходими имунни клетки, наречени Т-клетки, които да атакуват инфектираните клетки, обяснява имунологът Робърт Седър (Robert Seder) от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в Бетесда, Мериленд.

Поставянето на БЦЖ ваксината под кожата кара тялото да произведе Т-клетки, които да се борят с туберкулозата. Но не достатъчно голям брой биват формирани и не винаги достигат и остават където трябва, например в белите дробове. Това намалява ефективността на ваксината, разказва Джоан Флин (JoAnne Flynn), микробиолог и имунолог в Центъра за развитие на ваксините на Университета на Питсбърг.

Флин, Седър и колегите им тестват пет варианта на БЦЖ ваксината върху макаци - стандартна под кожата с човешка доза, 100 пъти по-висока концентрация от човешката доза подкожно, висока доза, поставена с маска като аерозол, интравенозна висока доза и комбинация от висока аерозолна и стандартна подкожна доза. Шест месеца по-късно, учените излагат петте различни групи ваксинирани и шеста, неваксинирана контролна група на туберкулоза. 

Всички маймуни от неваксинираната, стандартната подкожна и аерзолоната група развиват бактериална инфекция. Осемте макака, получили подкожна висока доза се оказват не много по-добре защитени от онези със стандартната, добавя Флин. Всички без един от тях развиват инфекция, въпреки че две от маймуните я преодоляват след няколко седмици. В контраст с това, шест от десетте интравенозно ваксинирани макака не развиват никаква инфекция, а три от тях имат под 45 бактериални колонии в белите си дробове, което е изключително ниско, и също се справят с инфекцията.

Едно възможно обяснение за по-доброто действие на интравенозната ваксина е по-високият брой Т-клетки, стимулирани от ваксината по този начин - 100 пъти повече клетки са открити в дихателните пътища на тези маймуни, в сравнение с подкожната и аерозолната групи. Но е възможно по-важното да е откритието, че ваксината предизвиква производството на Т-клетки с памет в самата тъкан, не само в кръвта.

Превенцията на туберкулозата е много важна при младежи и възрастни, така че основният въпрос е дали този подход би бил ефективен при човешката популация, смята Флин. Единственият страничен ефект, наблюдаван при макаците, е временно слабо засилване на възпалението. Ернст допълва, че едно от притесненията за безопасността е дали интравенозната БЦЖ ваксина може да предизвика сериозен възпалителен отговор при хора с латентна туберкулоза - около една четвърт от населението на планетата. Не е ясно дали тази ваксина може да помогне или да влоши латентните инфекции, което учените планират да изследват върху маймуни. Ако се окаже, че има подобен ефект, ще са необходими допълнителни изследвания преди ваксинациите.

Засега следващата стъпка е да се изследва колко ниска доза все още носи защита, допълва Флин.

"Това проучване наистина носи надежда, че е възможно скоро да има наистина ефективна ваксина срещу туберкулоза. Работя в тази област от 30 години и усещам, че напредваме в това наистина да започнем да разбираме заболяването и ваксините, които могат да предотвратят инфекциите", завършва ученият. 

Източник: Science news - Injecting a TB vaccine into the blood, not the skin, boosts its effectiveness


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.