Руски психолози ще правят футболистите по-добри

Наука OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 14:27 2280 0

Психолози от Московския държавен университет са открили как чрез засилване на дадени качества за сметка на други, могат да направят футболистите още по-добри, съобщава изданието Scientific Russia.

Тяхното изследване е представено на международния научен конгрес "International Congress of Sciences and Football "Image, Multimedia & New Technologies". Събитието се проведе във френския град Валансиен, а работата на психолозите е публикувано в сборника с научните работи от конгреса.

До своето откритие учените достигнали след наблюдение на индивидуалните възможности на вниманието, краткосрочната памет, скоростта на реакция и координация при професионални и непрофесионални футболисти.

Учените тествали както особеностите на вниманието, паметта и реакциите на футболистите, така и физическите им данни. Били следени измененията в състоянията на футболистите при изпълнение на аеробни и анаеробни тренировки. Изследователите предполагали, че физическата подготвеност на играчите и способността им ефективно да разпределят вниманието си, да контролират реакциите и координацията си може да са взаимосвързани.

Оказало се обаче, че футболистите, които нямали особено добра зрителна памет и не особено развито внимание, все пак постигат високи спортни резултати за сметка на развити анаеробни способности - изпълняването на "мигновени", високоскоростни действия.

Обратната зависимост също е валидна: чрез развиване на вниманието, футболистът може да компенсира, ако е по-бавен. Според психолозите, за да се повишат спортните резултати, зрителното внимание трябва да се развива най-вече при високоскоростните спортисти, нападателите и крайните полузащитници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !