06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С един златен и два сребърни медала се завърна олимпийския ни отбор по информатика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 август 2016 в 07:53 159790

Българският олимпийски отбор по информатика донесе 1 златен и 2 сребърни медала от Международната олимпиада по информатика, която се проведе в Казан, Русия от 11 до 18 август.

Изключително постижение отбеляза Христо Венев - златният медал от тази олимпиада го издигна на второ място в световната ранглиста. 

Страната ни се класира на 10-то място по медали и на 11-то място по точки измежду 82 участващи държави.

Олимпийският отбор по информатика тази година се състезава в следния състав:

1. Христо Венев, СМГ, 12 клас – златен медал

2. Енчо Мишинев, МГ Ямбол, 11 клас – сребърен медал

3. Даниел Атанасов, СМГ, 12 клас

4. Александър Кръстев, МГ Варна, 9 клас – сребърен медал

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев /главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г. и председател на националната комисия по информатика/ и Младен Манев /главен асистент в Технически университет – Габрово, член на националната комисия по информатика/.

Христо Венев изнася лекция "Алгоритми за работа с дълги числа" в Telerik Academy.

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първото състезание е проведено у нас през 1989 г. в Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 95 медала, от които 23 златни, 35 сребърни и 37 бронзови. Най-добрият ни състезател досега бе Румен Христов, който с общо 3 златни и 2 бронзови медала дълго време държа третото място в световната ранглиста на олимпиадата. В момента той е пети в света, а най-добрият български състезател и втори в света е Христо Венев с общо 4 златни и 1 сребърен медал.

"През последните седмици разговорът за олимпийските състезатели е по-актуален от всякога. Гордеем се, че олимпийците в областта на природните науки направиха още един впечатляващ сезон, доказвайки, че личната мотивация може да компенсира липсата на по-сериозна финансова подкрепа. От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по информатика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“."- пише Сдружението на ръководителите на българските олимпийски отбори по природни науки (СРООПН).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.