САЩ одобри проект за първата малка ядрена централа

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 септември 2020 в 09:42 8903 0

Кредит pixabay

Щатската ядрена регулаторна комисия (Nuclear Regulatory Commission (NRC)), под чието ръководство са всички обекти с ядрена енергия в страната, наскоро одобри проектите за първата малка ядрена електроцентрала.

Малкият модулен реактор (small modular reactor (SMR)), построен от компанията NuScale Power е първият по рода си в САЩ, съобщават Scientific American, и експертите предполагат, че това може да съживи ядрената енергетика на страната, осигурявайки по-чиста енергия в по-малък местен мащаб.

С финансова помощ от почти 300 милиона щатски долара от Департамента по енергетика, NuScale разработва проект с капацитет от 50 MW - значително по-малък от стандартните ядрени реактори, които може да достигнат над 1 000 MW. В един комплекс може да се комбинират до 12 SMR, които да произвеждат 600 MW електроенергия - достатъчно за захранването на средно голям град. Но има още много време, докато наистина бъде построен подобен функциониращ реактор. 

Засега одобрението от NRC означава само, че компаниите, доставчици на електричество, могат да кандидатстват за строеж на реактори от NuScale. Но преди да се премине към строеж е необходимо да се направят редица оценки на безопасността.

Привържениците на SMR обясняват, че тези реактори могат да служат за бързо изключване на употребата на изкопаеми горива и намаление на въглеродните емисии за кратко време. Противниците на технологията подчертават, че въпросът със съхранението на ядрените отпадъци още не е решен, както и значителната стойност и време, необходими за построяването на ядрен реактор, в сравнение с възобновяемите енергийни източници.

Първият предвиден от NuScale проект е с енергийно дружество от Юта, което осигурява електричество за малки общински обекти в околните щати. Планът е NuScale да са готови с първият реактор в Националната лаборатория на Айдахо през 2027 г., който да заработи през 2029 г. Предвижда се до 2030 г. да се създадат още 11 реактора от версията със 720 MW. Част от електроенергията ще се използва от енергийното дружество, а друга ще бъде продадена на Щатския департамент по енергетика. 

Но е възможно да се получи и забавяне от този план, обясняват експерти пред Scientific American, защото наличните към момента липси в докладите за сигурността на малките модулни реактори забавят развитието на проекта.

"За съжаление това, което предстои е рисковано и скъпо", обяснява професор В. Рамана (V. Ramana), експерт по ядрена енергетика от Университета на Британска Колумбия. Той обяснява, че в последните пет години цената на разработката се е удвоила и първоначалната идея да се създадат действащи реактори до 2016 г. е отложена с повече от десетилетие. 

Другото притеснение на експертите е, че въпреки одобрението на новия SMR, все още е необходимо уточняване на някои от мерките за безопасност.

"Не смятам, че бъдещите клиенти на NuScale ще имат полза от сертифициран дизайн с пропуски в сигурността", обяснява Едуин Лиман (Edwin Lyman), директор по ядрената безопасност на сдружението на независими учени Union of Concerned Scientists. 

Той посочва, че финалният доклад по сигурността на NRC е издаден въпреки въпросите, повдигнати от експерти и външни наблюдатели. 

Източници: Futurism - US APPROVES FIRST SMALL-SCALE NUCLEAR REACTORS

Scientific American - First U.S. Small Nuclear Reactor Design Is Approved

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !