31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Шест медала спечели националният ни отбор по лингвистика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 март 2016 в 09:52 71402

Най-добрите ученици, изучаващи лингвистика у нас, за пореден път се представиха на изключително ниво и спечелиха 4 сребърни и 2 бронзови медала на Традиционната руска олимпиада по лингвистика, която се проведе между 4 и 6 март в Санкт Петербург.

От няколко години насам България е единствената държава, участваща като гост в Традиционната руска олимпиада - голямо и престижно състезание с 50-годишна история.

В българския отбор бяха включени ученици от 8-ми до 12-ти клас от различни училища в страната, които спечелиха правото си за участие в това престижно състезание след участие в трите кръга на Националната олимпиада, Националното състезание по лингвистика, разработка на научно изследване и две контролни работи.

Ръководител на Националния отбор по лингвистика е Александър Велинов, а тази година с отбора ни в Русия бяха Росица Декова и Ваня Ботева – ръководители на ученическите школи с най добри постижения за текущия период.

Ето кои са медалистите

Със сребърни медали се отличиха:

Райна Божкова - 9.ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", София
Кристиан Георгиев - ОМГ "Акад. Кирил Попов", Пловдив
Тина Владимирова - СМГ "П. Хилендарски", София
Михаил Пасков - 91.НЕГ "Проф. К. Гълъбов", София

Бронза завоюваха:

Никол Обретинчева - СМГ "П. Хилендарски", София
Енчо Мишинев - МГ "Атанас Радев, Ямбол

Другите участници в отбора бяха:

Весела Карапетрова – 9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", София
Гергана Лишкова – ПМГ "Академик Сергей Павлович Корольов", Благоевград
Цветелина Стефанова – СОУЕИ "Св. Константин-Кирил Философ", Русе

Подготовката и участието на България в олимпиадата е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация "Америка за България".

"Лингвистиката, наричана още езикознание, присъства ежедневно в нашия живот – от разгадаването на древни писмености и езици до съставянето на речници, изучаването и преподаването на чужди езици; от психологията ... до информатиката и компютърната лингвистика – моделиране на езикови явления, разпознаване на сканиран текст, проверка на правописа, търсене в бази от данни, машинен превод, гласово управление на мобилни устройства и автомобили и др. Надяваме се, че все повече млади хора ще избират допълнителните занимания в тази много перспективна и бързо развиваща се наука - лингвистика, а успехите на България ще се множат." – коментира Ваня Ботева, един от ръководителите на отбора.


ро 19.03 2016 в 17:03 2
+ 8
- 0
Браво на децата! Страхотни сте! Само така.
Димитър Димитров 19.03 2016 в 10:39 1
+ 10
- 0
Наша гордост!
Поклон пред тези призьори и техните ръководители.
Дано правителството отговори подобаващо на вашите заслуги.
Вие сте достоен отговор на тези, които се изказват негативно за качествата на българската младеж.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.