Слабата електростимулация на мозъка помага за подобряването на паметта

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 юни 2019 в 10:26 4814 0

Кредит: pixabay

Стимулацията на мозъка със слаб електричен ток помага на хората да се справят с тест на паметта по-добре, включително и подобрява представянето на възрастни хора при подобен тест.

Според две независими изследвания, публикувани в списанията Journal of Cognitive Neuroscience и Nature Neuroscience, това може да е неинвазивен начин да се подобри човешката памет. 

Трябва да отбележим, че електрическият ток, който се провежда, не е силен или ужасяващ, както може би звучи. Техниката се нарича транскраниална пряка електрическа стимулация и според учените се усеща като леко затопляне и гъделичкане. 

Изследването, проведено от учени от Калифорнийския Университет в Лос Анджелис (UCLA), разглежда специално лявата предночелна част на кората на мозъка, зона, разположена в челния дял между веждите и линията на косата, както подсказва името ѝ от лявата страна, при хората с доминантна дясна ръка. 

Още от преди се смята, че тя е свързана с мисълта, включително и контрола на информацията, събирана в други зони на мозъка. 

"Предишните ни изследвания на нервната дейност на лявата предночелна част на кортекса, показват, че тя е силно въвлечена при използването на паметта", пояснява Джеси Рисман (Jesse Rissman), психолог в UCLA и един от авторите на изследването. "Фактът, че хората се справят по-добре с теста, когато стимулираме тази зона от мозъка, носи фактическото доказателство, че тя допринася в процеса на използване на паметта."

Учените разделят 72 участници в три групи и ги подлагат на изследване в два поредни дни. Изследвани са три фактора - памет, разсъждение и възприемане.

В първия ден на участниците се показват 80 различни думи, както и техника да ги запаметят. 

На втория ден участниците са "изпитани" върху тези 80 думи, за да се изследват трите фактора, но трите групи са подложени на три различни електрически въздействия - слабо и неефективно (контролна група), въздействие, което повишава възбудимостта на невроните в изследваната зона, и последно такова, което я понижава.

Екипът открива, че разсъждението и възприятието не се подобряват особено при втората група, но паметта е значително по-добра, с 15,4% повишение според техните резултати.

Учените обясняват, че това не е и единствената зона, в която се натрупват спомени, тъй като мозъка е изключително сложен и комплексен орган. 

Второто изследване, на учени от Бостънския Университет, подлага на тест участници от две групи - в своите 20 години и около 60-70 години. Изследването проучва активната памет, частта от краткосрочната памет, която използваме за разсъждение и взимане на решения.

Активната памет обикновено започва да се влошава след като навършим 30 години, така че, както се очаква, младата група има по-добро представяне от по-възрастната на теста за паметта. 

Въпреки това, след като членовете на втората група преминават 25-минутна слаба стимулация на мозъка чрез електроди, те се справят със задачите толкова добре, колкото и младите участници и това засилване продължава и до края на експеримента 50 минути по-късно. 

Според учените, ползите от тази неинвазивна стимулация може да се приложат не само при хората, които са започнали да изгубват паметта си. Получените резултати, подобно на тези в първото изследване, доказват, че и по-млади хора с първоначален лош резултат на теста се справят по-добре след електростимулация. 

"Това ни отваря цяла нова насока за потенциални изследвания и възможности за лечение и сме много развълнувани от това", споделя изследователят от Бостънския Университет Роб Рейнхарт (Rob Reinhart).

Източници: Science alert - Neuroscientists Have Improved Memory Retrieval by Zapping People's Brains

Futurism - ZAPPING ELDERLY PEOPLE’S BRAINS SUPERCHARGES THEIR WORKING MEMORY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !