07 юли 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

След ужилване от комар тестисът на мъж образува черупка като на яйце

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 януари 2020 в 10:00 20110
Снимка: pixabay

Индиец на 80 години търси медицинска помощ, заради проблемно уриниране, кръв в урината и други симптоми, характерни за уринарна инфекция. Въпреки това той скоро открива, че проблемите са далеч по-сериозни, тъй като единият му тестис се калцира, оформяйки "черупка" около себе си. 

Физическият преглед показва, че десният тестис на пациента е силно уголемен и се усеща като камък при допир. CT скенер на областта показва, че има необичайно задържане на флуид в туника вагиналис - тъканната мембранна обвивка, покриваща тестисите в скротума. Състоянието се нарича хидроцеле и обикновено е безболезнено и когато не е причинено от травма, рак или херния, може да се резорбира от самосебе си, особено ако е вродено.

Но понякога може да възникнат усложнения, включително разкъсвания, инфекции и както в случая на този пациент - калциране на обвивката на тестиса.

СТ-скенер изображение на калцирания тестис на пациента. Кредит: BMJ Case Reports 2020

Калцирането е натрупване на калций в телесните тъкани. Минералът се пренася из тялото чрез кръвта, така че това може да се случи на почти всяко място, където се развива инфекция или продължително възпаление. Това не е необичаен феномен, по-голямата част от камъните в бъбреците са с калциев произход, но подобни случаи, при които хидроцеле се получава в резултат от калциране са много редки. 

Лекуващите лекари описват случая в публикация в списание BMJ Case Reports и отбелязват, че хидроцелето на този пациент вероятно е предизвикано от филариоза - инфекциозна болест, причинявана от кръглите червеи филарии, предавани на хората чрез ужилване от комар. Тези паразити се развиват като възрастни индивиди в лимфните съдове и причиняват сериозно подуване и увреждане. 

"Елефантиазата - болезнено и обезобразяващо подуване на краката и гениталните органи - е класически знак на късния етап на болестта", разказват авторите в своя доклад. "Рядко дългогодишно хидроцеле образува калциране на повърхността си".

Вероятно многобройни подувания са предизвикали хидроцелето, което е нараствало прогресивно с годините. Калцирането е под формата на обвивка, подобна на черупката на яйце, формирана върху тестиса в скротума, като вътрешността му е изпълнена с течност и тестисът плува вътре в нея. 

Лекарите посочват, че такива случаи могат да бъдат лекувани с хирургична интервенция за хидроцелето, грижи за кожата и физически упражнения, за подобряване на оттичането на лимфата.

Източник: IFLScience - Mosquito Bite Leads To Man Developing "Eggshell" Testicle


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.