Софийски фестивал на науката - впечатления от първия ден

Божан Божков Последна промяна на 13 май 2016 в 16:26 3294 0

Кредит Божан Божков

Финалистите в Лаборатория за слава FameLab.

Една добра традиция продължава. Вчера бе открит поредният Софийски фестивал на науката, спонсориран от Британския съвет в България. А ще бъде хубаво институциите в държавата да се включат по-активно в поощряването на младите учени и популяризирането на науката, но да не помрачаваме радостта от чудесното събитие.

Първите впечатления от фестивала са, че за радост, интерес има. Все пак, бих изказал предложение към организаторите да помислят, дали не е по-добре следващите фестивали да се провеждат само в почивните дни. Примерно два последователни уикенда. Иначе хората, които имат интерес, но са на работата изтървават много от интересните събития, с които е пълна програмата на фестивала.

И тази година бе проведен финалът на Лаборатория за слава FameLab, където млади учени демонстрираха способностите си за кратко време да обяснят на достъпен език пред неспециалисти същността на работата си. Мога да кажа, че всички „състезатели“ се представиха на ниво и за журито (както и за зрителите) бе много трудно да отличат най-добрия. Младите специалисти се отличиха както с красноречие, така и със завидни артистични способности.

Повече за победителите – в статията Famelab - състезанието на младата и красивата наука.

Тази година и Наука OFFNews отличи своя своя фаворит – Александра Тасева, чиято презентация в областта на фармацията бе на тема, много актуална за тези времена в настинки и дихателни инфекции.

Наука OFFNews раздаде награди и на всички останали участници.

Любов Костова, директор на „Британски съвет България“ уточни, че благодарение на FameLab съществува и фестивалът на науката.

Същевременно, докато течеше финалът на FameLab, в малката зала на театър София бе изявата на астрономите от Рожен - Роса Виктория Димитрова, Пенчо Маркишки и Янко Николов.

Презентацията беше от две части – в първата бе излъчен филмът "Поглед към звездите", след което астрономите отговаряха на въпроси. Тук бих отправил малка критика към астрономите. Според мен щеше да бъде по-добре, ако бяха отделили малко време за някаква лекция, или кратка презентация, а да не разчитат само на филма. Иначе интерес имаше, залата бе пълна, въпросите бяха много. Окуражително е, че много въпроси бяха зададени от деца.

При въпросите настъпи лек хаос, който бе овладян успешно от Роса Димитрова, която се намеси ефективно и в началото, по време на техническите проблеми, около пускането на филма, като не остави аудиторията да скучае. Явно младата астрономка усети недостатъците на представянето и сама зададе въпроси на Янко Николов – оператор на телескоп в НАО Рожен, който тогава разказа подробно за работата на оператора, трудностите при наблюдение, факторите, които пречат на наблюдението.

Астрономите разказаха подробно и как се провеждат посещения в обсерваторията, какво могат да наблюдават посетителите.

Някои от въпросите бяха свързани с дейността на научните екипи. Астрономите отговориха подробно, но мисля, че не беше зле да добавят, че в Рожен идват и други екипи, като колегите от Астрономическия център на Шуменския университет, както и международни научни екипи.

Като цяло презентацията на астрономите бе добра, с тази забележка, че повече разчитаха на филма, а се знае, че личното участие оказва много по-голямо влияние върху зрителите. Не съм го казал аз, а видни психолози.

Както и друг път съм казвал, нашите учени трябва да се научат, да популяризират дейността си. Как трябва да се прави това, показа д-р Мат Тейлър, с лекцията си за мисията Розета на Европейската космическа агенция.

Доктор Тейлър е добре известна, колоритна личност и в преносния и в напълно буквалния смисъл – излезе с една от характерните за него шарени ризки, по къси панталони и къси ръкави, които откриваха цветните татуировки по ръцете и краката му. Ученият демонстрира висок артистизъм (макар че някои от участниците във FameLab спокойно биха могли да го конкурират), както и много свеж стил. Речта му бе изпълнена с шеги, филмът който придружаваше презентацията – също. Снимките на кометата и космическите апарати се редуваха със свежи анимации, както и намигвания към StarTrek и StarWars.

На всички събития залите бяха пълни, като за лекцията на д-р Тейлър билетите бяха изкупени много преди датата. Може би организаторите е време да помислят за по-голяма зала при подобен интерес. Така се получи и за лекцията на Ричард Докинс миналата година. Може би желанието, да поддържат евтини цените на билетите ги възпира от подобна стъпка?

Радостно е, че много хора бяха довели и децата си.

Изобщо, на всички презентации залите бяха пълни и имаше много деца.

Д-р Тейлър съумя да предаде много научна информация във свеж и достъпен вид. След лекцията търпеиво отговори на въпросите на зрителите, като подхождаше много сериозно към всеки въпрос. А въпроси имаше много. Даже едно от децата се осмели да зададе въпрос, на който ученият отговари изчерпателно.

Д-р Мат Тейлър изнесе лекция както за мисията Розета, така и за това, как трябва да се презентира наука. Информацията трябва да бъде представена достъпно и забавно. Зрителите не бива да скучаят. Особено при фундаменталните изследвания е трудно да се обясни на неангажирания слушател, защо дадено изследване е важно. Колкото да обясняваш, как всяко знание намира приложение, незаинтересован човек трудно ще разбере. Виж, ако му предадеш информацията по интересен начин, подсъзнателно казва - „С какви интересни работи се занимават тези хора. Щом е интересно, не може да не е важно.“

С лекцията на д-р Тейлър завърши първият от четирите дни на Софийския фестивал на науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !