09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Соколи затварят живи птици, за да ги изядат по-късно

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 януари 2016 в 10:00 121730
Обикновено белогушо коприварче (Sylvia Communis) обездвижено в дълбока и много малка дупка, остров Mogador, Мароко, септември 2014 . Снимка: Abdeljebbar Qninba

Много животни складират храна по време на изобилие за по-трудни времена, но за първи път на безлюдния марокански остров Могадор соколи са наблюдавани да съхраняват "жива" храна. Те затварят малки птици в капана на кухините на скалите като предварително ги осакатяват.

Обитаван в древността, днес на Могадор са само руините на крепост, джамия и затвор. Островът е природен резерват, където средиземноморски соколи (Falco eleonorae) гнездят сред руините и ловуват мигриращи птици (основно врабчоподобните а също и бързолети, папуняци и др.), които летят през Средиземноморските острови и брега на Атлантическия океан, разказва NewScientist.

При преброяване на соколите на острова през 2014 г., Абделджабар Кенба (Abdeljebbar Qninba) от Университета в Рабат, Мароко, и колегите му се натъкнали на малки птици, блокирани в дълбоки кухини, а техните махови и опашни пера са отстранени. Птиците не били в състояние да движат крилете си или използват краката си.
Затварянето и осакатяването на птичките е начин да имат прясна храна близо до гнездото, докато родителите-соколи хранят гладното си потомство.

Елов певец (Phylloscopus collybita), съхраняван в дъното на една пукнатина, след като маховите и опашните пера са изтръгнати, остров Mogador, Мароко, септември 2014 (Abdeljebbar Qninba).

Много животни складират храна по време на изобилие за по-трудни времена. Совите си запазват мъртви мишки за зимата, а средиземноморските соколи са наблюдавани да си запазват до 20 мъртви птици по време на миграционния сезон, когато плячката е в изобилие. Но съхраняването на храна, която е все още жива е уникално поведение.

"Не съм чувал за подобно нещо при животни, освен при човекоподобните", коментира Тиодор Станкович (Theodore Stankowich) от Университета на Калифорния в Лонг Бийч. "Може би това нововъведение за просто обездвижване на плячката преди складирането й се възприема и разпространява в популацията".

Авторите съобщиха също така, че това поведение се случва дори преди да се излюпят яйцата и е добре познато на местен рибар, който посещавал архипелага редовно в продължение на десетилетия, се пояснява в сайта Moroccan Birds.

Средиземноморски сокол мъти яйца на остров Могадор, Мароко. Източник: moroccanbirds.blogspot.com

Но някои учени предупреждават, че наблюденията на няколко птички, затворени в капан засега не са достатъчни, за да се потвърди, че са били хванати и държани в плен от соколите.

Роб Симънс (Rob Simmons) от Университета на Кейптаун в Южна Африка е скептичен. "Не вярвам, че соколите имат когнитивните способности, за да направят "склад за плячка" като тази", отбелязва той. "Мисля, че птиците може просто да са избягали и намерили убежище." Хищниците често започват да скубят плячката си, преди да я убият, така че увредените птици може просто да са избягали.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.