Социални и когнитивни аспекти на динамиката на убежденията

Ваня Милева Последна промяна на 26 март 2021 в 11:54 6333 0

Основни структурни и процесни компоненти на динамиката на убежденията. Всеки индивид има мрежа от индивидуални вярвания, представени тук като вероятностни разпределения върху възможни състояния на вярвания. Всеки индивид също е вграден в социална мрежа. Когато разглеждат вярване по даден въпрос (или „фокусно убеждение“), индивидите формират когнитивно представяне за това какви са техните собствени индивидуални убеждения и в какво вярват другите в тяхната социална мрежа, използвайки различни стратегии за интеграция (тук се използва усреднена стратегия като пример). Когато фокусното убеждение се отклонява от други индивидуални и социални убеждения, индивидите могат да изпитат дисонанс. За да се разреши, те могат да актуализират своите убеждения (или разпределение на убежденията, или връзки между техните убеждения), или могат да актуализират своите връзки в социалните мрежи. Това от своя страна модифицира структурата на индивидуалните вярвания и социалните мрежи, като започва нов кръг от динамика на вярванията. Кредит: Journal of The Royal Society Interface (2021).. DOI: 10.1098/rsif.2020.0857

Защо хората променят някои свои вярвания бързо, но яростно се противопоставят на промяната на други убеждения? По въпроси като изменението на климата, ваксинациите и генетично модифицираните храни, ние сме силно повлияни не само от хората около нас, но и от информацията, която получаваме, нашата среда и нашето индивидуално познание.

Как формираме и променяме нашите убеждения е научен въпрос със дълбоки социални последици. Привлича психолози, социолози, физици - всяка дисциплина носи свои собствени техники и модели. Това, което липсва, според професора от Института в Санта Фе (SFI) Мирта Галешич (Mirta Galesic), е обща рамка, която да ги обедини.

В нова статия, публикувана в Journal of the Royal Society Interface, Галешич и нейните съавтори от SFI очертават „обединяваща количествена рамка, която позволява теоретични и емпирични сравнения на различни динамични модели на убежденията“. Рамката свързва няколко разделения между настоящите подходи към динамиката на убежденията - най-вече между абстрактните модели, които се фокусират върху големи групи, и по-фино, индивидуалните модели на когнитивните процеси.

"Констатациите илюстрират, че нашата рамка за моделиране позволява сравнение на модели, използвайки различни предположения за социалните мрежи, стратегии за интеграция на убежденията, относителна важност на дисонанса, свързани с индивидуалните и социалните убеждения, и вниманието към процеса на актуализиране. Този вид моделиране може да се използва за придобиване на представа за динамиката на убежденията в различен контекст (до степента, в която те могат да бъдат сравнени) например за предварителна оценка на въздействието на различни образователни интервенции, предназначени за повишаване на публичната научна грамотност, или за изследване и прогноза на различни социални тенденции и да се разберат техните механизми", пишат изследователите.

В бъдещи публикации изследователите ще тестват предсказващата сила на новата рамка върху реални данни от проучвания около съвременни проблеми.

Справка: Mirta Galesic et al. Integrating social and cognitive aspects of belief dynamics: towards a unifying framework, Journal of The Royal Society Interface (2021). DOI: 10.1098/rsif.2020.0857

Източник: Scientists bridge disparate approaches to belief dynamics, Santa Fe Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !