Starship: Епичен тестов старт и експлозивно кацане. Мъск: "Марс, идваме!" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 10 декември 2020 в 08:29 9069 0

Кредит SpaceX

Системата за космически полети на SpaceX направи голяма стъпка по пътя си към Марс.

Най-новият прототип на Starship, лъскав сребрист космически кораб, наречен SN8, стартира в епичен тестов полет на голяма надморска височина днес 10 декември, излитайки в 00:45 ч. (българско време) от съоръжението на SpaceX близо до Бока Чика, Южен Тексас.

Целта бе да се издигне на около 12,5 километра в небето, да се извършат някои сложни въздушни маневри - включително "пльосване по корем" (belly flop), която окончателният космически кораб ще изпълни, когато се върне на Земята от оперативни полети - и след това да се приземи безопасно близо до стартовата площадка.


Високият 50 метра SN8 успя да премине всички тези големи етапи, с изключение на последния: Апаратът достигна знака си за кацане, но твърде бързо, експлодирайки в драматична огнена топка 6 минути и 42 секунди след старта.

Бързото непланирано унищожение на SN8 не потисна настроението на основателя и изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск, който бе развълнуван от резултатите от днешния полет.

"Налягането на резервоара за гориво бе ниско по време на изгарянето при кацане, предизвиквайки висока скорост при докосването и RUD, но получихме всички необходими данни! Поздравления за екипа на SpaceX, да! !!", туитна Мъск тази нощ.

„Марс, идваме!“ добавя той в друг туит.

SpaceX разработва Starship, за да превозва хора и товари до Луната, Марс и други далечни дестинации. Системата се състои от два елемента: космически кораб от неръждаема стомана, наречен Starship, който ще разполага с шест двигателя Raptor, и гигантска ракета, известна като Super Heavy, която ще има около 30 от тези двигатели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !