Статия отпреди повече от век предупреждава за глобалното затопляне

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 август 2022 в 00:00 17216 1

На тази дата в далечната 1912 година малка изрезка от новозеландския вестник Rodney and Otamatea Times прогнозира, че последиците от глобалното затопляне "могат да бъдат значителни в рамките на няколко века". 

Авторът свързва изгарянето на въглища и затоплянето на атмосферата, описвайки емисиите като "одеяло", покриващо Земята, разказва DailyMail. Това означава, че хората са разбирали последиците от изгарянето на въглища много по-рано, отколкото се мислеше.

Материалът е с дължина само десет реда и вероятно е сложен само за "пълнеж" за вестника.  Весникарската изрезка от 14 август 1912 г. е намерена в онлайн библиотека на Нова Зеландия. Статията е поставена между една статия за скачаща машина и руски тунел, който ще свързва Черно и Каспийско море.

"Пещите на света сега горят около 2 милиарда тона въглища годишно", пише неизвестният журналист.

"Когато се изгарят, кислородът намалява, добавяйки около 7000 милиона тона въглероден двуокис в атмосферата всяка година".

"Те могат да направят въздуха по-ефективно одеяло за Земята и да се повиши температурата му", пише авторът.

Статията завършва с пророчество: "Ефектът може да бъде значителен в рамките на няколко века".

И неговите прогнози изглежда се сбъдват.

Откритието показва, че хората са знаели за глобалното затопляне и въздействията от изгарянето на въглищата по-рано, отколкото се мислеше досега.

Парниковият ефект официално е открит за първи път през 1824 г. от френския математик и физик Жозеф Фурие. Той изчислява, че ако се вземе предвид размера на Слънцето и Земята и разстоянието между тях, би трябвало на Земята да е много по-студено, отколкото е всъщност - с цели 33° C по-малко. Това го навежда на мисълта, че има някакъв механизъм, който като "одеяло" поддържа по-високи температури на Земята.

През 1859 г. ирландският физик Джон Тиндал (John Tyndall) показва, че парниковият ефект се създава чрез натрупване на газове като въглероден диоксид и водна пара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

09.06 2017 в 20:52

"Откритието показва, че хората са знаели..."

Е, добрутро!
Значи прочели сте за Фурие и Тиндал (големи имена в науката), и въпреки това смятате, че статията е откритие и доказателство?
Всъщност освен тези двамата парниковият ефект е изучаван и от Сванте Арениус, Ернст Лечер, Вилхелм Рьонтген... и още куп учени. Затова в края на 19 век Томас Чембърлин ги споменава в своята теория, че увеличаването на въглеродния диоксид ще доведе до повишаване на температурата.

И неясно защо сте пропуснали да препишете последното изречение от статията на "Дейли Мейл", което гласи: "Ние знаем за CO2 и затоплянето, толкова отдавна, колкото и за еволюцията, континенталния дрифт и възрастта на Земята", казва д-р Камерън Мюър от Изследователския център към Националния музей на Австралия".
Като изключим възрастта на Земята, която е определена сравнително скоро, докторът ви казва, че знаем за парниковия ефект от поне 150 години. И то от големи учени.
А не от 10 реда в провинциален вестник.