07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Структурата на бялото вещество на мозъка определя чувствителността към музиката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 юли 2019 в 00:15 32620
Кредит: Sherlock / BBC, 2010–2017

Способността да се наслаждаваме на музиката зависи не само от функционалните, но и анатомичните връзки на главния мозък.

Това установиха испански и канадски учени използвайки дифузионен ЯМР. Те показаха в статията си, публикувана в The Journal of Neuroscience, че структурата на бялото вещество, тъканта, чрез която комуникират различните области на централната нервна система, е от съществено значение за разбирането на това защо харесваме или не харесваме музиката. Също така проучването показва, че за да се наслаждават хората на музиката, е необходимо структурите за възнаграждение на мозъка да работят съвместно със структурите за възприятие, съобщава Neuroscience News.

Хора, които не се чувстват удоволствие от музиката

Слушането на музика е удоволствие, но предишни проучвания показват, че степента на удовлетворение индивидуална: има хора, които не могат да живеят без музика, и други, на които тя изобщо не носи удоволствие, неврологично състояние, което се нарича специфична музикална анхедония.

„Това явление се случва на здрави хора, без никаква патология. Тези хора със специфична музикална анхедония се радват на други стимули (като храна или парични награди), но са нечувствителни към музикални стимули”, коментира Хосеп Марко-Паларес (Josep Marco-Pallarés), водещ автор на проучването.

Изследването на специфичната музикална анхедония установи, че индивидуалните различия по отношение на получаваното удоволствие от музиката са свързани с функционалната свързаност (различни модели на невронална активация в различни участъци на мозъка) на слуховия кортекс, по-специално в супратемпоралния слухов кортекс, и една ключова област в процеса на възнаграждение, вентралния стриатум. Така музикалната чувствителност зависи от работата на тези две области заедно.

Целта на новото изследване е да се установи дали музикалната чувствителност се определя от това как са свързани областите на възприемане и системата за възнаграждение. Експериментът е проведен с тридесет и осем здрави доброволци с помощта на визуално-функционален магнитен резонанс, който дава възможност за реконструкция на структурата на бялото вещество на мозъка, снопчетата бяла материя, които свързват различни области на мозъка.

Музикалната чувствителност на участниците бе определена чрез получената оценка от въпросник, създаден от същата изследователска група, който да определи дали той или тя обича да слуша музика. След това по време на сканиране с магнитен резонанс. с който учените получават данни за свързаността на бялото вещество, участниците слушат откъси от класически музикални песни и определят доставеното им удоволствие по скала от 1 до 4 в реално време.

За да контролират мозъчната им реакция при други видове наградни стимули, участниците играят хазарт като печелят или губят реални пари. Никой от участниците не показва нисък резултат в общата наградна скала, което показва, че индивидуалните различия при процеса на възнаграждение са ограничени до музиката, а не до всички стимули.

Проучването, извършено от Университета в Барселона (U) и IDIBELL показва, че връзките в мозъка на бялото вещество са жизненоважни, за да се разбере защо харесваме или не харесваме музиката. Кредит: Journal of Neuroscience.

Резултатите от експеримента показват, че съществува връзка между структурите на бялото вещество, свързващи музикалния кортекс и активността в системата за възнаграждение. Според Хосеп Марк-Паларес, „изследването показва, че музикалната чувствителност е свързана с структурите на бялото вещество, които свързват, от една страна, супратемпоралния слухов кортекс с орбитофронталния кортекс, а от друга - орбитофронталния кортекс с вентралния стриатум“.

С други думи самото удоволствие зависи от анатомичните особености на мозъка.

Защо има само музикална анхедония?

Тези резултати подчертават необходимостта от разширяване на фокуса на изследването, за да се разбере функционирането на системите за възнаграждение на мозъка.

„Не можем да изучаваме само мрежата за възнаграждения, трябва да знаем какъв е достъпът на стимулите до системата за възнаграждение. Това може да е ключът да разберем защо има специфична анхедония за специфичен стимул като музиката, но не и за други стимули, като игри или храна, което би могло да имат други приложения за разбирането на някои патологии, които са свързани със специфични пристрастявания или специфична анхедония за някои стимули ”, заключава Хосеп Марко-Паларес.

Справка: White Matter Microstructure Reflects Individual Differences in Music Reward Sensitivity, The Journal of Neuroscience

Източник: Brain structure determines individual differences regarding music sensitivity, Neuroscience News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.