05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Тази сряда Япония активира "ледена стена" около Фукушима

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 април 2016 в 10:20 59281

Сред многото проблеми, свързани с премахването на последствията от аварията на японската атомна централа Фукушима, е и попадането на радиоактивни материали в подпочвените води. По този начин се разширява зоната на радиоактивното заразяване на околните местности и световния океан.

Японското правителство отдавна се опитва да намери решение на този проблем и буквално след дни ще заработи подземна ледена "стена", която ще изолира на подземно ниво станцията от останалия свят, спирайки разпространението на радиоактивни материали.

Терминът "ледена стена" повече подхожда на нещо, произтичащо от научната фантастика, но въпреки това тази технология вече отдавна се използва за предпазване на подземни тунели и мини от подземните води.

В Япония морска вода, охладена до -30°C ще преминава през система от тръбопроводи, разположени под земята на дълбочина до 30 метра. Ниската температура на преминаващата вода ще замрази почвата и по този начин ще се създаде водонепромукаема ледена бариера, която ще запечата четирите реактора на станцията. Общата дължина на тази подземна стена ще е 1500 метра.

Изследователи неотдавна откриха радиоактивни материали в морската вода, недалеч от станцията Фукушима. Това доказва, че изтичането на радиоактивни материали от разрушените реактори в околната среда продължава и днес. Работещите по отстраняването на последствията от аварията вече са изолирали тонове токсични води в специални резервоари, като тези води в бъдеще ще бъдат подложени на процедура по очистване. Около станцията обаче остават немалко области, където хората и дори роботите не могат да отидат, заради високото ниво на радиация. Очаква се новата ледена стена окончателно да блокира изтичането на радиоактивни материали от тези области.

Строителството на подземната ледена стена започна още през 2014 г. и към настоящия момент е приключило напълно. Правителството на Япония вече е дало зелена светлина на включването на съоръжението. Стартът му ще бъде тази сряда.

Стената ще бъде активирана на етапи, но най-голямата част, която представлява 95% от целия охлаждащ ресурс, ще бъде включена веднага.


+ 0
- 0
Морската вода охладена до -30 градуса е твърда.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.