Топенето на ледниците на Гренландия се е ускорило шест пъти през последните 40 години

В момента островът губи 286 милиарда тона лед годишно

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 април 2019 в 16:27 5456 0

Топенето на Гренландия се ускорява. Кредит: Ohio State University

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн и НАСА събраха данни за ледниците на Гренландия през последните 46 години и определиха колко лед губи островът всяко десетилетие.

Проучването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Отбелязва се, че учените са използвали интегриран подход към изследването и са изследвали височината на повърхността, скоростта, баланса на повърхностния маса (SMB) на 260 ледника от 1972 до 2018 година.

Според техните оценки от 1980 до 1990 г. ледниците на Гренландия са губили средно 51 милиарда тона лед годишно, докато от 2010 до 2018 г. това количество се увеличава до 286 милиарда тона годишно.

Според изследователите, 80-те години на миналия век стават преходен период, когато климатът на планетата започва да се отклонява значително от естествената променливост. Причината за това е антропогенният фактор. От 1972 г. Гренландия е предизвикала повишението на Световния океан с 14 милиметра.

Топенето става неравномерно. Например, ледникът Якобсхавн за посочения период е загубил 323 милиарда тона, което почти съответства на един милиметър, а ледникът Хумболт - 152 милиарда тона. Ако такива ледници като Ниогалфьерфьорден (Nioghalfjerfjorden) и Захария Истрьом (Zachariae Isstrøm) започнат да се топят активно, тогава с изчезването им нивото на Световния океан ще се повиши с един метър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !