Учени наблюдават формирането на спомени в мозъка, ето как изглеждат те

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 март 2020 в 00:19 7729 0

Кредит pixabay

Последователността от събития, които един човек помни може да се различава напълно от тази за друг, а как това се случва, къде се съхраняват спомените и по какъв начин ги извикване, са въпроси, предизвикващи широк научен интерес.

Провеждайки клинично изпитване върху пациенти с епилепсия, неподдаваща се на лечение, учени от Националния институт по здравеопазване (NIH) на САЩ наблюдават и записват електрическата активност на мозъка в реално време. Когато при пациентите изникват спомени, мозъка проявява уникални нервни пътища, които може би се използват за съхранение на спомени и извикването им по-късно.

Предишни изследвания показват, че може би има връзка между епилепсията и частта от мозъка, която пази спомените. През 1957 г. 27-годишният американец Хенри Молейсън () преживява двустранна темпорална лобектомия, за да се премахне оперативно част от мозъка му, така че да спрат гърчовете, ни след процедурата той не успява да формира нови спомени.

В новото проучване, публикувано в Science, хирургично се имплантират електроди на пациенти с епилепсия, за да се определи източника на гърчовете в мозъка. Тези електроди записват сигналите докато пациентът седи пред екран и заучава двойки думи като “торта” и “лисица”. Всяка нова връзка се оказва свързана с уникален нервен път на възбудимост в езиковия център на мозъка, известен като преден темпорален лоб. Когато след това на пациента е показана едната дума, се повтаря сходен път, милисекунди преди пациентът да си спомни втората свързана с нея.

Учените откриват, че мозъците ни могат да съхраняват спомени в невронни възбудителни пътища, които се повтарят, често от секундата преди да си припомним спомен. Кредит: Zaghloul lab, NIH/NINDS

“Паметта играе ключова роля в живота ни. Така, както музикалните ноти са записани като мелодия на записите, изглежда че и нашите мозъци запаметяват спомени с невронни пътища на възбудимост, които могат да бъдат повтаряни отново и отново”, обяснява авторът на изследването д-р Карийм Заглул, дм (Kareem Zaghloul, MD, PhD) неврохирург и изследовател в Центъра по неврологични разтройства и инсулти на NIH.

Изглежда тази активност може да бъде използвана за натрупване на спомени от предишен опит, познати като епизодични спомени. Смята се, че извикването на такива спомени се основава на повторението на минало преживяване, отключено от стимули като познат аромат или определена песен. 

"Нашите резултати подкрепят идеята, че спомените са свързани с координирано повторение на неврологични възбудителни пътища в мозъка", смята Заглул. "Изучаването на това как формираме и извикваме спомени може да не само да ни помогне да разберем себе си, но и как нервните пътища се нарушават при разстройствата на паметта."

Откритията на новото проучване предполагат, че мозъка може да използва тези различни сегменти, за да съхранява спомени и да ги повтаря по-късно, използвайки отделен електрически път в невроните. 

Източник: IFLScience - Scientists Watched Memories Form In The Brain. Here's What They Saw

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !