Учени разработиха въпросник, за да установят дали котката ви е психопат

Ваня Милева Последна промяна на 09 декември 2021 в 00:01 17305 0

Кредит: MusicFox Fx/Unsplash

Какво точно мисли вашата котка? Учени измислиха въпросник, който може да ви даде представа къде се вписва вашият домашен любимец в така наречения триархичен модел на психопатия.

Моделът измерва нивата на дързост, подлост и невъздържаност, за да оцени цялостните психопатични тенденции. Обикновено тестът е за хора, разбира се, но тук се прилага за котки.

След като попълните анкетата – която можете да намерите онлайн и най-долу тук – ще ви бъде дадена така наречената CAT-Tri+ мярка за нивото на психопатия на вашия домашен любимец. Екипът се надява, че познаването на този резултат може да подобри взаимоотношенията между хората и котките.

„Нашите котки и различията в техните личности ни вдъхновиха да започнем това изследване“, разказва пред Motherboard психологът Ребека Евънс (Rebecca Evans) от Университета в Ливърпул във Великобритания.

„Лично аз също се интересувам от това как възприятията на собственика за психопатията на неговата котка могат да повлияят на отношенията котка-собственик. Моята котка Гъмбъл има сравнително висок резултат по скалата за невъздържаност – което означава, че може да бъде доста гласовит, търсещ близост и възбудим.“

Въпросникът изисква информация за това колковашата котка е настроена приключенски, когато проучва, как реагира на опасност, как реагира на други котки, дали се нуждае или не от постоянна стимулация и колко добре спазва домашните правила.

Изследват се и свързани поведения – включително внезапни промени в настроението, агресия към нови хора и реакции на галене. Във всеки случай може да маркирате котката си по скала от „не описва котката ми“ до „описва котката ми изключително добре“.

Други фактори, измерващи недружелюбието към хората и домашни любимци, също са включени в теста, за да се разбере отношението между котката и собственика.

От общо 46 отговора може да се изчисли оценката на вашата котка CAT-Tri+ за психопатия. При хората психопатията често се характеризира с липса на емпатия и склонност към манипулиране на другите – въпреки че психопатите могат да изглеждат нормални и очарователни на пръв поглед.

„Вероятно всички котки имат елемент на психопатия, тъй като някога това е било полезно за техните предци за придобиването на ресурси - например храна, територия и възможности за чифтосване“, обяснява Евънс.

Крайната цел на изследването е по-добро разбиране за нашите котки. Тези, които имат по-висок резултат за дързост (смелост), може да прекарват повече време в надраскване на стени или катерене на препятствия например.

Нежеланите котки все още често са изоставяни или оставяни в приюти (където може да бъдат евтаназирани) и изследователският екип се надява, че психологическо проучване като това може да помогне за идентифициране на нежеланото поведение при котките, така че собствениците им ще имат възможност да направят корекции в средата им или съответно обучение на котката.

Проучени са взаимоотношенията между 2042 собственици на котки и техните домашни любимци, за да се изготви окончателния въпросник, като изследователите също успяват да извадят някои модели от доброволците, които вече са отговорили на въпросите.

„Невъздържаността и недружелюбието към домашния любимец предсказва по-високо качество на отношенията между котка и собственик, подлостта и дързостта предсказват по-ниско качество на отношенията“, пишат изследователите в своя документ.

Справка: A domestic cat (Felis silvestris catus) model of triarchic psychopathy factors: Development and initial validation of the CAT-Tri+ questionnaire
Rebecca Evans, Minna Lyons, Gayle Brewer, EmilyBethell et al.,  Journal of Research in Personality
https://doi.org/10.1016/j.jrp.2021.104161

Източник: Scientists Developed a Questionnaire to Identify Whether Your Cat Is a Psychopath
DAVID NIELD, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !