Учени разработват лечение за ендометриоза с помощта на нанотехнологиите

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 април 2020 в 00:56 6744 0

Кредит pexels

Около 10% от жените по света живеят с диагнозата ендометриоза, болезнено състояние, при което тъкан, подобна на ендометриума - вътрешният слой на матката, се формира извън нея, най-често в яйчниците, фалопиевите тръби и други тъкани в таза. Въпреки че не съществува лечение на състоянието, тези лезии и сраствания могат да бъдат хирургически премахнати. Въпреки това успехът е променлив и в около половината случаи лезиите се появяват отново, а около една четвърт от пациентките се нуждаят от три и повече операции за премахването на излишната тъкан.

В търсене на лечение за ендометриозата, екип от учени от Орегон разработва техника на базата на нанотехнологиите, която по-прецизно открива и премахва лезиите, образувани в следствие от заболяването. Проучването е публикувано в списание small и описва използването на наночастици, натоварени с багрило, което може да генерира флуоресциращ сигнал и топлина, които разрушават клетките под светлина близка до инфрачервената. Особено важно е откритието на наночастица, която да издирва конкретните целеви зони. 

"Предизвикателството беше да открием правилния вид наночастици", обяснява Олена Таратула (Olena Taratula), един от водещите автори от колежа по фармация към Щатския университет на Орегон. "Такива, които да могат да се натрупат основно в ендометриозните лезии без токсичен ефект за тялото, докато запазват своите образни и загряващи свойства".

Използвайки достоверен клиничен животински модел, екипът доказва, че наночастиците ефективно се групират в ендометриозната тъкан 24 ч. след въвеждането им в тялото. Когато екипът поставя зоната под близка до инфрачервената лазерна светлина, наночастиците достигат температури до 46,1°C, достатъчни, за да разрушат лезиите.

"Топлината се получава под лазер с близка до инфрачервената светлина, която е безвредна за тъканите, в които няма наличие на наночастици", продължава Таратула. "Генерираната топлина ликвидира ендометриозните лезии напълно за един или два дни."

Ендометриозата е хронично и изтощително състояние, което засяга жени и момичета в детеродна възраст. Симптомите включват болезнена менструация, болки по време или след сексуален акт, силно кървене, хронична болка в тазовата област и в някои случаи безплодие. Болката се появява, защото за разлика от нормалните ендометриални клетки, покриващи вътрешността на матката, подобните клетки в образуваните лезии не могат да бъдат изхвърлени от тялото, когато се натрупват и разрушават в отговор на хормоналния цикъл на жените.

За да напреднат към клинични изпитвания с хора, Таратула и екипът й трябва да проведат изследвания с животни, които развиват ендометриоза по подобен начин на хората, като например макаците. Но Таратула се надява, че тяхната техника ще може един ден да лекува това омаломощаващо заболяване.

"Ние смятаме, че нашата разработена стратегия може да помогне да се промени настоящата парадигма в откриването и лечението на ендометриозата", обяснява Таратула. "Д-р Слайдън (професор в Изследователския център за примати в Орегон) създадохме този екип преди години, за да помогнем на хирурзите по-добре да откриват и третират ендометриозните лезии и се доближаваме все повече".

Източник: IFLScience - Researchers Are Closing In On A Treatment For Endometriosis Using Nanotechnology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !