Учените откриха доказателства за съществуването на един библейски цар

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 май 2019 в 10:27 8822 0

Надписът на 31 ред от стелата на Меша. Кредит: Israel Finkelstein, Nadav Na’aman & Thomas Römer

Библейският цар Балак, ключов персонаж в книгата "Числа" от Стария завет, може би е бил историческа фигура, според нов прочит на базалтова стела на 3 хиляди години, съобщава phys.org.

Името в ред 31 на стелата, което по-рано се смяташе, че се чете „Дом на Давид“, вместо това може да се прочете като  „Балак“, цар на Моав, споменат в библейската история за Валаам (Числа 22-24), според авторите - археологът проф. Израел Финкелщайн (Israel Finkelstein) и историците проф. Надав На'аман (Nadav Na'aman) и проф. Томас Рьомер (Thomas Römer) - на статия, публикувана в списание Tel Aviv: The Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.

Констатацията може да повлияе на резултатите от изследванията през последните 20 години.

Стелата на цар Меша е открита преди 150 години в руините на библейският град Дибон в Моав (съвременна Йордания). Надписът на камъка разказва историята на териториалното разширение и мащабното строителство на цар Меша на Моав, който се споменава в Библията. 

Потенциалните купувачи на стелата от Прусия, Франция и Англия водят дълги преговори с бедуините за придобиването на реликвата, по време на които между европейците и арабите възникна конфликт. Стелата е разбита на парчета от местното бедуинско племе, което се противопоставя на изпращането на стелата на съюзната на Османска Турция Германия. Те я разбиват на парчета като я нагряват и поливат със студена вода.

Оттогава археолозите се опитват да съберат фрагментите заедно, някои части от нея липсват.

Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The ‘House of David’ or Biblical Balak?
Israel Finkelstein, Nadav Na’aman & Thomas Römer

Но има запазен отпечатък на надписа, направен преди счупването на стелата. Отпечатъкът от древния надпис от папие-маше под името "естампаж" е бил предаден на френския археолог Шарл Клермон-Гано (Charles Clermont-Ganneau) в Йерусалим. Отпечатъкът позволява на Клермон-Гано да сглоби фрагментите заедно.

Камъкът, датиран от втората половина на 9-ти век пр.н.е., сега е в Лувъра. Това до днес е единственият, съхранил се артефакт, съдържащ текстове на моавитски език - близък до арамейския език и подобен на иврита.

Авторите на изследването изучават нови снимки с висока резолюция на отпечатъка и на самата стела. Тези нови изображения ясно показват, че има три съгласни в името на монарха, споменат в ред 31, и че първата е еврейската буква "бет" (звукът 'б').

Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The ‘House of David’ or Biblical Balak?
Israel Finkelstein, Nadav Na’aman & Thomas Römer

Докато другите букви са ерозирани, най-вероятният кандидат за името на монарха е "Балак", казват авторите. Седалището на царя, упоменато в ред 31, е в Хоронаим, място, споменато четири пъти в Библията във връзка с моавската територия на юг от река Арнон. По този начин, Балак може да е "историческа личност като Валаам, който преди откриването на надписа „Дейр алла” се е смятал за „измислена” фигура", пишат авторите.

Учените смятат, че Балак би могъл да е споменат като съперник на друг моавски цар, Меша, от чието име е направен надписът на стелата. Балак, който е ключов персонаж в библейската притча в Книгата "Числа" (глави 22-24), най-вероятно се конкурира с Меша за надмощие над моавите.

Валаам и говорещото магаре, картина на Рембранд. Кредит: Wikimedia Commons

Кой е цар Балак според библията?

Библейският цар, Балак, живял в Хоронаим - това място се споменава в свещената книга четири пъти като моавската територия на юг от река Арнон, на източния бряг на Мъртво море. Неговата история датира от времето, когато евреите отиват в Обетованата земя.

Когато евреите се отправили към Ханаан, тяхната репутация ги предшествала, а моавитците добре познавали чудесата, които съпътствали изселването на евреите от Египет. Цар Балак станал свидетел на завладяването на аморейците от евреите и не искал такава съдба за Моав. Когато евреите разположили стан на територията, която някога принадлежала на Моав, царят и моавските старейшини извикали от Месопотамия пророк Валаам.

Валаам отишъл да се срещне с Балак и по време на пътуването си станал описания от библията инцидент с говорещото магаре - божието послание към Валаам, че той не трябва да проклина израилтяните. В крайна сметка, вместо да проклина израилтяните, Валаам ги благославя три пъти, което разгневява Балак.

Цар Балак в библията на Филип Медхърст. Кредит:  Wikimedia Commons

Освен споменаването в Библията и стелата, не са открити други доказателства за съществуването на Балак. Въпреки това, ако изследователите са прави и надписът в последния ред наистина означава името на царя, това драстично ще повлияе на резултатите от изследването на стелата през последните 20 години. Например, възможността цар Юда някога да е управлявала Моав и Балак да еисторическа личност.

Справка: Israel Finkelstein et al, Restoring Line 31 in the Mesha Stele: The 'House of David' or Biblical Balak?, Tel Aviv (2019). DOI: 10.1080/03344355.2019.1586378

Източници:

New reading of Mesha Stele could have far-reaching consequences for biblical history, Taylor & Francis, Phys.org

Ancient 3,000-year-old tablet suggests Biblical king was real: Archaeologists find name of King Balak who persecuted Jews after they escaped from Egypt on 9th century BC stone

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !