Учените вече създават изкуствени форми на живот

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 август 2015 в 13:57 11883 0

Кредит Synthorx

Учени от Synthorx отбелязват големи успехи в синтетичната биология.

Представители на биотехнологичната компания Synthorx, Калифорния, са успели да създадат вериги молекули ДНК, в състава на които са въведени синтетични компоненти.

Такава ДНК, въведена в живи организми, ще позволи да се създадат изкуствени форми на живот с уникални характеристики и възможности, които преди това не са можели да съществуват в природата.

Известно е, че ДНК представлява дълга органична молекула, в чиято последователност е заключена цялата необходима информация за жизнената дейност на организмите. Тази информация е кодирана в части от ДНК, образуващи набор от доста ограничена химическа "азбука". ДНК може да се счита за молекулен код, състоящ се от четири бази: цитозин (С), гуанин (G), аденин (А) и тимин (Т). И ДНК-то на всички живи организми на Земята са съставени от различни комбинации от горните четири бази.

Тази ситуация с ДНК остава непроменена в продължение на няколко милиарда години, но през последните години нивото на развитие на биотехнологиите не само позволява на учените да произвеждат синтетична ДНК, основана на четирите бази, но също така и да внедряват допълнителни синтетични ДНК елементи, които могат значително да увеличат количеството информация, съдържаща се в генетичния код, разказва Еxtreme Тech.

"Добавяйки в генетичната азбука двойка нови синтетични бази, които се наричат ​​X и Y, ние значително разширихме "речника" на генетичния код. Това постижение ще позволи в бъдеще да се открият и развият нови методи за терапевтично лечение, да се създадат нов вид ваксини и да се внедрят иновационни технологични процеси, в които ще се използват функциите на синтетични и полусинтетични организми". - пишат представители на компанията Synthorx на сайта си.

Допълнителните две бази, въведени в кода на ДНК, ще позволят на живите организми и да използват по-голямо количество аминокиселини (от 20 до 172), което от своя страна ще увеличи количеството на синтезираните протеини от организма. По този начин, 6-базовата ДНК може да се използва за създаване на синтетични и полусинтетични форми на живот, надарени с такива качества, които никога не са се срещали у живите организми от естествен произход.

През изминалата година, специалисти на компанията Synthorx са успели да синтезират протеини на основата на информация от ДНК, съдържаща допълнителната базова двойка. След това, компанията започва да експериментира по създаването на синтетични организми, включително и някои видове бактерии E. Coli. Според наличната информация, те са успели да постигнат определен успех, създавайки организми, които по принцип не могат да съществуват в природата.

От компанията твърдят, че в технологията им са вградени различни защитни механизми, така че организмите със синтетични елементи да могат да се получават само по изкуствен път в лаборатория и да не могат да се размножават самостоятелно в природата. Но ако си спомним, същото твърдяха и генетиците от "Джурасик парк"...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !