Вариантът Делта: Светкавично заразяване за 5-10 секунди в Сидни

Ваня Милева Последна промяна на 02 юли 2021 в 09:52 27935 0

Кредит au.sports.yahoo.com

Вариантът Делта, идентифициран за първи път в Индия, се разпространява бързо в много части на света и заменя британския вариант Алфа.

Индийският вариант е идентифициран в най-малко 92 държави, а във Великобритания вече представлява почти всички случаи (99%). В България вече са регистрирани първите случаи и не можем да се надяваме на нещо различно от това, което стана в други страни..

Може ли да се заразим за 5-10 секунди?

Най-очевидната характеристика на Делта е неговата висока трансмисивност (предаваемост). Някои изчисления, направени предимно от данни от Великобритания, предполагат, че Делта е с около 60% по-трансмисивен от варианта Алфа, който от своя страна е с 50% по-предаваем от първоначалния щам, завзел Европа миналата година.

Премиерът на австралийския щат Южен Уелс, Гладис Береджиклян, съобщава, че огнището в Бонди (плаж близо до Сидни) започва от среща, определена като "плашещо мимолетна" между двама човека - неваксинирани и без маски - в рамките на 5 -10 секунди в търговски център.

Заключението е направено въз основа на някои кадри от видеонаблюдение и след изследване на контактите. Шефът на здравеопазването в Куинсланд, д-р Джанет Йънг (Jeannette Young), уверява, че „в началото на тази пандемия казах, че 15 минути близък контакт са време, за което трябва да се внимава. Сега изглежда, че 5 до 10 секунди са притеснителни. Рискът е много по-голям сега, отколкото преди година".

"Респираторните аерозоли се натрупват по същия начин, по който се натрупва цигареният дим", подчертава тя и продължава, заявявайки, че в "затворено пространство, където вентилацията не е достатъчна, вирусът се задържа във въздуха. Така че, ако сте в тоакова помещение и дишате този въздух, може да се заразите".

Къде е рискът?

По това време маските не са били задължителни в Сидни (дори на закрито) и трябва също да се има предвид, че по-малко от 5% от австралийското население е получило и двете дози от ваксината. 5-10-секундната оценка, макар и от официални източници, включително от здравния инспектор на Куинсланд, е емпирично заключение, което трябва да бъде потвърдено и не се основава на никакво проучване.

Вярно е обаче, че вирусът се пренася във въздуха и може да запълни лошо проветриви, затворени пространства в продължение на часове, след като е изпуснат от заразен човек.

Ако преди това се смяташе, че рисков контакт е да се говори с някого в затворено помещение повече от 15 минути, при наличието на много по-заразен вирус този времеви параметър може да намалее, но не е сигурно с колко.

Най-мощните оръжия продължават да бъдат вентилация и маски, освен, разбира се, ваксинирането. Те намаляват вероятността от заразяване с приблизително 50%.

Делта - какво наистина е известно: предаваемост и симптоми

Ясно е, че вариантът Делта има значително предимство при разпространението. Нулевият пациент при скорошното огнище в Сидни е шофьор на лимузина, който се е заразил с вируса от пътник. Той не е бил ваксиниран, носел е маска и не се е тествал редовно.

В Нов Южен Уелс, на който Сидни е столицата, служителите съобщават за около 100% предаване на национално ниво в сравнение с 25% за предишните щамове.  От най-новите британски проучвания е известно, че Делта се разпространява от 60-70% по-добре от варианта Алфа. На място като Великобритания, където висок процент от населението са ваксинирани или са преминали Covid-19, това предимство в разпространението е намалено до 30-40%, но в Австралия по-малко от 5% от възрастно население е напълно ваксинирано и 29% са получили само първа доза.

Освен по-високата степен на заразностт, за варианта Делта се знае, че причинява малко по-различни симптоми: главоболие, възпалено гърло, хрема и висока температура. Кашлицата е по-рядка и загубата на обоняние дори не е сред първите десет симптома.

Така че рискът е, че по-младите хора, които по-рядко развиват сериозно заболяване, могат да объркат тези симптоми с обикновена настинка и да не се изследват.

Друг доста сигурен детайл на Делта е, че може да е свързан с повишен риск от хоспитализация: Според шотландско проучване, публикувано в The Lancet на 14 юни, вариантът Делта е свързан с приблизително два пъти повече хоспитализации в сравнение с варианта Алфа.

Какво не знаем

Също така вариантът Делта е малко по-устойчив на ваксините, особено след една доза.

Националната здравна система на Великобритания (PHE) установи, че три седмици след първата доза ваксините осигуряват 33% защита срещу симптоматично заболяване, причинено от варианта Делта, в сравнение с приблизително 50% защита за варианта Алфа, но същите ваксини след две дози са 96% ефективни срещу хоспитализации.

Това, което все още не знаем, е свързано със свръхспособността на варианта Делта да се предава, ще бъде ли необходима специфична бустерна ваксина срещу този вариант и дали той е повече или по-малко смъртоносен.

Тази последна точка е най-трудната за измерване, тъй като все още не е имало достатъчно смъртни случаи за системно сравняване дали случаите са свързани конкретно с Делта или други варианти. Освен това хората, които са получили две дози от ваксината във Великобритания, са по-възрастни и клинично уязвими и поради тази причина може да се случи да се влоши здравословното им състояние дори след пълна ваксинация.

Източник: Variante Delta: ¿es realmente suficiente de 5 a 10 segundos para infectarse?, Еlmundo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !