Ветровете на свръхмасивните черни дупки раждат звезди (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 март 2017 в 16:32 8915 1

Концепция на художник на галактиките, в които става формирането на звезди в потока вещество от околността на свръхмасивна черна дупка. ESO/М. Kornmesser 

Наблюдения на Европейската Южна обсерватория (ESO) с Very Large Telescope (VLT) в Чили показват, че звездите се образуват в мощната струя изхвърлена материя от свръхмасивните черни дупки в сърцевината на галактиките.

Това са първите потвърдени наблюдения за формиране на звезди в такива екстремни условия. Откритието ще промени значително разбирането ни за свойствата и еволюцията на галактиките, подчертава ESO.

Резултатите от изследването са представени в списание Nature.

Екип европейски астрономи, използвайки инструментите MUSE и X-shooter на Very Large Telescope на връх Паранал в Чили, за да проучат две сблъскващи се галактики. Обектът на наблюдение, под името IRAS F23128-5919, се намира на разстояние 600 милиона светлинни години от Земята. Учените наблюдават огромните изригвания материя от околностите на свръхмасивната черна дупка в центъра на една от двете галактики и за първи път откриват преки доказателства за създаване на звезди вътре в този материал.

Изригванията са предизвикани от освобождаването на огромни количества енергия в активните турбулентни централни области на галактиките.

В ядрата на повечето галактики се крият свръхмасивни черни дупки. В процеса на поглъщане на околния материал те го нагорещяват и изхвърлят част от него навън във вид на мощен и плътен газов поток.

"Астрономите отдавна подозират, че условията вътре тези потоци може да са подходящи за формиране на звезди, но никой не е виждал това на живо - това е една изключително трудна задача за наблюдение. Нашите наблюдения са забележителни с това, че ясно доказват - вътре в потоците материал от черните дупки се формират звезди", - коментира резултата ръководителят на екипа Роберто Майолино (Roberto Maiolino) от Университета в Кеймбридж (Великобритания).

X-Shooter в VLT

Целта на учените е да изследват директно звездите и обкръжаващите ги газове вътре в потоци. За да направят това, те използват спектроскопските инструменти MUSE и X-Shooter в Very Large Telescope, които им позволяват да изпълняват изключително детайлни проучвания на емисиите и да определят техния източник.

Излъчванията на младите звезди принуждават околния газ да свети по особен начин. Изключително високата чувствителност на X-Shooter позволява да се изключат други възможни причини за това излъчване като ударни газови вълни или активност на галактическото ядро.

Екипът е  извършил очевидно пряка регистрацията на новородена звездна популация в изхвърления поток. Възрастта на тези звезди се оценява на по-малко от няколко десетки милиона години. Предварителният анализ показва, че те са по-горещи и ярки от звездите, които се образуват в по-малко екстремни условия в галактическите дискове. 

Освен това астрономите изследват движението на откритите звезди. Излъчването на повечето от тях показва, че те се отдалечават с много високи скорости от галактическия център, което е естествено за обекти в мощния поток вещество, изхвърляно от галактическото ядро. 

"Звездите, които се формират в вятърните потоци близо до галактическия център, могат да забавят скоростта си и дори да започне да се движат обратно към центъра, но звездите, които се образуват вътре в потока, изпитват по-малко съпротивление и могат дори да напуснат галактиката завинаги" - обяснява Елена Ръсел (Helen Russell), съавтор на проучването от Института по астрономия в Кеймбридж (Великобритания).

Откритието обещава интересни последици за развитието на някои области на астрофизиката, например, как галактиките придобиват определена форма, от къде идват тежките елементи в междугалактическите пространства, а същои космическия инфрачервен радиационен фон. 

"Ако, както предсказват някои теории, в повечето потоци от ядрата на галактиките наистина се формират звезди, то ще получим един съвършено нов сценарий на галактическата еволюция", - заключава Роберто Майолино.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!