01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път в кехлибар е намерена динозавърска опашка с пера (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 декември 2016 в 10:08 181621
Снимка: R.C. McKellar / Royal Saskatchewan Museum

Опашка на динозавър на 99 милиона години, включително кости, меки тъкани и дори пера, са намерени в Мианмар отлично запазени в кехлибар, съобщи National Geographic.

Доклад за откритието е публикуван вчера в списание Current Biology.

Досега са намирани свидетелствата за съществуването на пернати динозаври във фосили и отпечатъци, но сега за първи път учените могат да изследват толкова добре запазени пера на динозавър и съответно да разберат по-добре развитието и структурата на динозавърските пера.

Изследването е ръководено от палеонтолога Лида Хънг (Lida Xing) от Китайския университет за науките за Земята.

Парче от кехлибара случайно е открито на пазара в щата Качин, Мианмар, търговецът е смятал да го продаде като суровина за бижута. Във вътрешността на парчето кехлибар с тегло 6,5 грама с невъоръжено око може да види фрагмент от опашка с дължина 36.73 милиметра, покрита с цветни пера. Авторите смятат, че това е фрагмент на опашката, принадлежала на влечуги от групата на целурозаврите, а възрастта на находката се оценява на 99 милиона години от периода Креда.

Снимка: Lida Xing

Микроскопско сканиране разкрива деликатните пера, които покриват опашката на динозавъра. Опашката е кестеновокафява отгоре и бяла отдолу.

Химическият анализ на опашката в частта й на повърхността на кехлибара дори показва следи от желязо, вероятно от кръвта, която някога е била в образеца.

Компютърна томография и микроскопски анализ на пробата разкрива осем прешлена от средата или края на дълга, тънка опашка, която може да е била съставена от повече от 25 прешлена.

Снимка: Lida Xing

Въз основа на структурата на опашката, изследователите смятат, че принадлежи на млад целурозавър (Coelurosaurs) от групата на тероподните динозаври, която включва всички - от тиранозаврите на съвременните птици.

Структурата на перата подсказва, че те са използвани само за украса. Снимка: Royal Saskatchewan Museum

Има пера, но може ли да лети?

Наличието на съчленени прешлени на опашката, изключват възможността образецът да е от праисторическа птица. Съвременните птици и техните най-близки предци от периода Креда разполагат с набор от слети опашни прешлени, което дава възможност пера на опашката да се движат като едно цяло.


gentech
Рейтинг : 12022
09.12 2016 в 13:45 1
+ 8
- 0
Това е страшна находка,а тоя е искал да я продаде на безценица за направа на кехлибарени бижута:D
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.