За първи път в природата е наблюдаван най-редкия кит (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 октомври 2015 в 17:31 14489 0

Международен екип от океанографи за първи път в историята на науката е заснел и наблюдавал най-редкият вид кит - ивичестият кит джудже Омура Balaenoptera omurai, известен досега само по останки на животни, предадени от японски китоловци.

Balaenoptera omurai, които са с големина около 10-11 метра и не изпускат фонтани, носят името на японския учен-изследовател на китовете Хидео Омура.

В доклад, публикуван на 14 октомври 2015 в списание Royal Society Open Science, учените описват поведението, издаваните звуци и предпочитаните местообитания в плитките води на крайбрежието на Мадагаскар.

"Това е първото окончателно доказателство и подробно описание на китовете Омура в природата и това прави тази работа особено вълнуваща." - заяви Салваторе Серчио (Salvatore Cerchio) от Океанографския институт Уудс Хол.

Серчио и колегите му извършвали теренни изследвания върху морските бозайници край северозападното крайбрежие на Мадагаскар от 2007 г. Те забелязали кит на Омура в областта за първи път през 2011 г., но решили, че е млад екземпляр ивичест кит за Брайд, близък роднина на Balaenoptera omurai.

Снимки на китове Balaenoptera omurai край бреговете на Мадагаскар, показващи подробности от пигментацията и външния им вид. Показани са пет различни индивиди. Снимка: Salvatore Cerchio

"От малко информация, която имахме за техните местообитания, китовете Омура не трябваше да са в тази част на Индийски океан", разказва Серчио.


През 2013 г. наблюденията зачестяват и екипът забелязал отчетливата уникална асиметрична окраска на главата, което ги накарало да повярват, че тези китове наистина може да са китовете Омура.

През двегодишния период, учените наблюдавали 44 групи и са успели да съберат кожни биопсии от 18 възрастни китове. След това пробите били изпратени на съавтора на изследването Алек Линдзи (Alec Lindsay) от Университета на Северен Мичиган, който извършил ДНК-анализа, потвърждаващ вида на китовете.

Изследователският екип е наблюдавал и четири майки с малките им. Използвайки хидрофони, те записали песните и звуците при репродуктивно поведение.

Серчио ще се върне на терен през ноември, за да направи допълнително изследване на звуците, поведението и характеристиките на популацията китове. 

Той се надява да направи първата оценка на броя популацията китове на Омура покрай крайбрежието на Мадагаскар. Досега екипът е каталогизирал около 25 екземпляра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !