28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За половината култури целувката е отвратителна

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 август 2015 в 08:13 97011
Графити на Дмитрий Врубел "Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben". Снимка: Wikimedia Commons

Само сред 46% сред човешките култури целувката се счита нормален начин на взаимодействие между мъжете и жените и част от романтичните и сексуални отношения. В останалите 54% от културите целувката се разглеждат като неудобно, незадължително и дори отвратително действие.

Това установи екип от специалисти в областта на антропологията от Института Кинси при Университета на Индиана в Блумингтън.

Работата им е публикувана в списание American Anthropologist.

Изследователите анализирали данни на eHRAF ​​World Cultures (Human Relations Area Files) и Standard Cross Културен Sample, съдържащи подробни колекции на етнографски описания на разнообразни аспекти на културния и социалния живот на много човешки общества. Те провели анкета и сред 88 антрополози и културни антрополози - автори на справочника Encyclopedia of Sex and Gender (2004). По този начин, били събрани данни от 168 култури (както съвременни, така и на примитивни племена от Южна Америка, Африка и Океания) от цял ​​свят, с изключение на Сахара, Нова Гвинея и някои от племената на Амазонка (за тях не успели да намерят надеждна информация).

Обобщавайки всички данни, изследователите открили, че целувките са разпространени само сред 77-култури, а сред останалите 91, те са рядко явление или неодобрявани. Най-често целувките са разпространение сред обществата на Близкия изток (100%), Азия (73%) и Европа (70%), а най-малкото сред културите на Централна (0%) и Южна Америка (19%).

По-рано се смяташе, че целуването е широкоразпространена човешка практика, обща за всички култури и исторически периоди. Предполагаше се, че това явление се корени в ритуалите на ухажване и взаимното хранене при висшите примати. Например, напомнящо целувки поведение се среща при шимпанзетата и бонобо.


+ 1
- 2
В коркретния случай целувката е символ на правуславната любов между двама маже и народите им. Двата им езика се докосват нежно и опознават както нежно се опознавахме с Руския народ по време на правуславния комунизъм когато имаше всичко освен европедали
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.