Запознайте се със Сюзън: Ето как работата вкъщи ще ни промени в бъдеще (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2020 в 00:00 7362 0

Модел на Сюзън, илюстриращ ефекта от работата в офиса върху тялото. Кредит: DirectApply

Пандемията Covid-19 сериозно се отрази на пазара на труда. Работодателите прехвърлиха служителите си на дистанционен режим на работа, учените се опитват да разберат как новите условия ще ни повлияят и какво ще се случи, ако се запазят. Някои големи компании вече обмислят да затворят своите офиси и пунктове за продажба за сметка на работата през интернет. Twitter покани всичките си служители да останат на дистанционна работа завинаги.

Според проучване, проведено от IWG (International Workplace Group), преди пандемията 80% от анкетираните биха предпочели работа с по-гъвкави условия на труд. През април тази година компанията за недвижима собственост Cresa представи своето проучване, което показва, че 29% от хората, преминали към дистанционен режим на работа, се чувстват по-малко продуктивни, отколкото в офиса, въпреки контрола на шефовете си.

В същото време някои компании отбелязват, че хибридният режим на работа (съчетаващ офис и дистанционен режим) им се струва ефективен и че ще го използват допълнително. Но такъв график може да повлияе на здравето на хората. 

DirectlyApply, платформа за търсене на работа, показва какви последствия очакват "хоумофис" работниците, ако не променят ежедневните си навици.

Проучването се провежда от екип клинични психолози и фитнес експерти, за да проучат как дистанционният режим на работа влияе физически и психологически на човека. Специалистите обясняват какви промени ще настъпят при този режим на работа след 25 години. В резултат на това се появява Сюзън - модел на типичен хоумофис служител на бъдещето, по който те анализират подробно всички негативни последици.

Така например непрекъснатото стоене пред монитора ще предизвика „синдром на компютърното зрение“, при който очите стават сухи и възпалени, а зрението - замъглено. Освен това по очните ябълки ще започнат да се появяват червени петна, а под очите - големи сини петна.

Липсата на физическа активност и седенето в неправилно положение ще доведе до изкривяване на гръбначния стълб, болки в гърба и шията, затлъстяване и технологична шия (ефектът от постоянно гледане на мобилни устройства и таблети), кожата около врата ще се увисне и ще се появи втора брадичка. От постоянната работа на клавиатурата ръцете ще се деформират. Липсата на витамин D ще причини загуба на коса, кожата ще стане бледа и набръчкана.

И накрая, човек, който работи вкъщи, ще бъде постоянно подложен на стрес, заради режима на работа и липсата на лични контакти. От това на свой ред се повишава кръвното налягане, а здравословното състояние се влошава още повече.

Модел на Сюзън, илюстриращ ефекта от работата в офиса върху тялото. Кредит: DirectApply

Какво можем да направим, за да не станем като Сюзън?

За да избегнем такова развитие, авторите на проучването съветват да се придържаме към няколко правила. Важно е да поддържаме постоянен режим на работа, редовно да изпълнявате физически упражнения и от време на време да излизаме, за да се възстановим след работата пред компютъра.

„Спазването на един начин на живот и нивото на производителност е необходимо, за да се поддържа емоционалното здраве при дистанционния режим на работа. Рутината ни дава възможност да управляваме времето си и да поддържаме вниманието си. Помислете как искате да управлявате времето си и какво би работило най-добре в по-широкия контекст на живота ви“, отбелязва психологът Рейчъл Алън (Rachel M Allan).

Офталмологът Матю Гардинер (Matthew Gardiner) от Масачузетската болница съветва редовно 60-секундно прекъсване от екрана на всеки 15 до 30 минути. „Отместете поглед от екрана. Направете нещо друго и се фокусирайте върху далечна цел“, допълва той. Би помогнало също да стоите на поне 60 см от екрана и по-меко осветление за намаляване на отблясъците.

Един от основните проблеми, с които се сблъскваме при дистанционния режим на работа работа, е липсата на директен контакт с хората. Да останеш сам дълго време може да доведе до повишени нива на хормона на стреса кортизол. Д-р Алън смята, че „някои от най-важните ни професионални взаимоотношения идват от неформални разговори и неструктурирани моменти, които органично възникват на физическото работно място“. Според нея „дистанционният режим на работа може да изисква съзнателно да създаваме възможности за неформална комуникация с колегите“.

Източник:

Meet Susan, The Fuiture remote worker, DirectApply

Love Working From Home? Susan the Homeworker Model Might Change Your Mind, ScienceTimes

'Terrifying' model showing what people working from home could look like after 25 years goes viral, TimesNowNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !