Защо гръмотевичните бури поразяват много по-силно сушата?

Ваня Милева Последна промяна на 09 август 2022 в 00:01 3096 0

Тази карта показва, че мълниите се появяват предимно над сушата в сравнение с океана; сивият правоъгълник показва региона на интерес от 50° з.д. до 50° и.д. и от 20° ю.ш. до 20° с.ш. Кредит: Pan et al., doi: 10.1038/s41467-022-31714-5.

Активността на мълниите над тропическите океани са по-ниска в сравнение с броя им над сушата. Защо е така обясняват резултатите от проучване, публикувано тази седмица в списание Nature Communications. В него учените проверяват хипотезата, че фините и грубите морски аерозоли имат противоположни ефекти върху честотата на мълниите

Гръмотевичната активност над сушата се осъществява благодарение на ефектите на термодинамиката и взаимодействията между аерозоли, облаци и валежи.

Не е ясно обаче защо активността на мълниите над тропическите океани е значително по-малка в сравнение с тази над сушата.

"Известните ефекти на термодинамиката и аерозолите могат добре да обяснят активността на гръмотевичните бури над сушата, но не успяват над океаните", отбелязва д-р Даниел Розенфелд (Daniel Rosenfeld), изследовател в Института по науки за Земята към Еврейския университет в Йерусалим и в Държавната ключова лаборатория по информационно инженерство в областта на геодезията, картографията и дистанционното наблюдение към Университета в Ухан, и неговите колеги.

За да проучат защо мълниите може да са по-редки над океаните, изследователите анализират данни за времето, аерозолите и гръмотевичната активност над Африка и прилежащите океани (между 50° з.д. и 50° и.д. и 20° ю.ш. и 20° с.ш.) от 2013 до 2017 г.

Те откриват, че едрите морски аерозоли, като например сол (сух радиус > 1 μm), намаляват честотата на мълниите.

Изследователите установяват, че фините аерозоли подпомагат наелектризирането на облаците, както това се случва над сушата, докато едрите солни частици от океанския спрей намаляват мълниите чрез отслабване на конвекцията в облаците.

Освен това разбират, че едрите частици подпомагат валежите от топъл дъжд, преди водата в облаците да се издигне и да достигне нивата, необходими за свръхохлаждане - необходима стъпка към наелектризирането на облаците.

Това води до намаляване на преноса на топлина нагоре над морето, което се отразява на количеството валежи, необходими за задвижване на атмосферната циркулация.

"Проследяването на пълния жизнен цикъл на тропическите дълбоки конвективни облачни групи показва, че добавянето на фини аерозоли значително увеличава плътността на мълниите за дадено количество валежи както над океана, така и над сушата", посочват авторите.

"За разлика от това, добавянето на груби морски соли, известни като морски спрей, отслабват енергията на облака и мълниите, като произвеждат по-малко, но по-големи облачни капки, които ускоряват топлия дъжд за сметка на валежите в смесена фаза."

Глобално разпределение на плътността на мълнията и конвективната налична потенциална енергия (CAPE). Плътността на светкавиците (a) и CAPE (b) се генерират от данните от окончателния оперативен глобален анализ на World Wide Lightning Location Network (WWLLN) и Националните центрове за прогнозиране на околната среда (NCEP) от 2013 до 2017 г. Сивият правоъгълник показва региона на интерес от 50°W до 50°E и 20°S до 20°N. Кредит: Pan et al., doi: 10.1038/s41467-022-31714-5.

"Добавянето на груб морски спрей може да намали мълниите с 90%, независимо от натоварването с фини аерозоли", допълват авторите.

"Тези открития изясняват отдавна нерешени въпроси относно разликите между континенталните и морските гръмотевични бури и помагат за разбирането на мълниите и основните механизми на взаимодействие между аерозоли и облаци и валежи и техните климатични ефекти."

Справка: Z. Pan et al. 2022. Coarse sea spray inhibits lightning. Nat Commun 13, 4289; doi: 10.1038/s41467-022-31714-5

Източник: Salt in Sea Spray Aerosols Inhibits Lightning during Marine Thunderstorms: Study
News Staff, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !