09 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Жена започна да разговаря с Дева Мария след мозъчен тумор

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 февруари 2017 в 16:11 68480

60-годишна жена от Испания, страдаща от агресивна форма на рак, показа необичайни симптоми. Заболяването й е повлияло така, че без да е била особено религиозна преди, сега е обсебена от религията и вярва, че разговаря с Дева Мария, съобщи LiveScience.

Докладът за случая е публикувано в списание Neurocase.

Жената се описва като щастлив, позитивен човек, който не е особено религиозен. Но през последните два месеца, нейни приятели и роднини забелязват промени в нейната личност и поведение. Тя започва да избягва контакти, тъгува, а също така показва нарастващ интерес към Библията и други свещени писания, се казва в доклада.

Състоянието й ескалира като прекарва значителна част от деня си рецитирайки религиозни текстове.

Според учените от Университетската болница Morales Meseguer в Мурсия, тя е съобщила, че усеща, вижда и говори с Дева Мария.

Семейството й смята, че това са само признаци на депресия, но лекарите препоръчват да бъде взета в болницата за изследвания, за да бъдат сигурни.

Лекарите я преглеждат с MRI и виждат няколко увреждания в мозъка й. След вземане на биопсия, лекарите диагностицират мултиформен глиобластом - особено агресивна форма на рак на мозъка.

Туморите са твърде големи, за да лекуват с операция, така че на жената е предписана химиотерапия и лъчетерапия за рака. Лекарите й предписват също антипсихотични лекарства.

След петседмичното лечение на жената, религиозните й видения постепенно изчезват, се казва в доклада.

В случая на този пациент е "ясно, че религиозните преживявания са следствие на увреждане" и че "не се предхождат от постепенна промяна в нейното мислене и действия", отбелязват изследователите от болницата. "Нито пък има друга причина [за промяната на поведението] с изключение на болестта и по този начин може да се смята за очевидно патологичен случай", отбелязват те.

Не е ясно колко често хората изпитват "хиперрелигиозност" или други промени в поведението си като първи симптоми на мозъчен тумор, заявиха изследователите. Един преглед установява, че до 22% от всички мозъчни тумори може първо се появят заедно с психотични симптоми.

Само от този случай е невъзможно да се определи точно коя част от мозъка отговаря за религиозните преживявания, заявиха изследователите. Но те отбелязват, че десният темпорален лоб, мозъчна област, която преди това е била свързвана с развитието на мистични преживявания, също е поразена в случая на жената.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.