Златна обица може да докаже опожаряването на Йерусалим, описано в Библията

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2019 в 15:30 9541 0

Кредит Mt Zion Archaeological Expedition/Rafi Lewis

При археологически разкопки на планината Цион в Израел са открити пепел, върхове от стрели и една обица, които може да са доказателство за разрушението на Йерусалим и храма на цар Соломон от вавилонците. 

В еврейската история обсадата на Йерусалим от вавилонците, приключила с опожаряването на града през 586 или 587 г. пр.н.е. , е едно от важните събития и е описана неколкократно в Библията. Голяма част от населението на Юда (Южното царство след разпадането на обединеното царство Израил) е избита, а други са взети за затворници във Вавилон. 

Библията не е исторически достоверен документ, но през 2017 г. археолози откриват слоеве пепел и счупена керамика, които доказват, че в Йерусалим наистина е имало пожар, дори и мащабът на опустошението да е преувеличен.

Връх от стрела, открит при разкопките. Кредит: Mt Zion Archaeological Expedition/Rafi Lewis

По-задълбоченият анализ сега потвърждава, че този слой е именно от разрушението на града. На планината Цион, извън стените на "стария град", в пепелта са открити върхове на стрели в скитски стил, за които е известно, че са използвани от вавилонците, както и парчета от счупени съдове. Едни от по-редките артефакти са обица, направена от злато и сребро, и лампи. Обицата е едва вторият накит от този период, открит около Йерусалим.

Обицата, направена от злато и сребро. Кредит: Mt Zion Archaeological Expedition/Rafi Lewis

Археологическите разкопки са продължителен процес и засега е открита само малка част от древния град в този слой. Д-р Шимон Гибсън от Университета на Северна Каролина смята, че този обект може да е градът, опустошен от вавилонците, описан в Книгата на царете.

"За археолозите слоевете пепел може да значат различни неща", смята Гибсън. "Възможно е това да е пепел, изхвърляна от огнищата, или може да е било място за изгаряне на отпадъци. Но в този случай, комбинацията от слой пепел, пълен с артефакти, смесени със стрели и този специален орнамент, показват някакъв вид опустошение или разрушаване. Никой не изоставя златни накити, нито пък изхвърля върхове на стрели в домашния боклук."

Източници: IFLScience - Rare Jewellery And Items Found On Mount Zion Reveal Babylonian Destruction Of Jerusalem

Eurekalert! - Evidence of the Babylonian conquest of Jerusalem found in Mount Zion excavation 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !