05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Змията с най-големите отровни жлези - "убиецът на убийците" (видео)

Тя може да помогне да направим най-добри болкоуспокояващи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 ноември 2016 в 12:55 280021
"Убиецът на убийците" може да помогне да направим най-добрите болкоуспокояващи. Снимка: University of Queensland

Запознайте се със синята коралова змия (Calliophis bivirgatus) - хипнотизираща змия с най-дългите отровни жлези, която наричат "убиец на убийците", защото е известна с това, че атакува и изяжда някои от най-смъртоносните змии в света. Например - малки кралски кобри.

Сега екип от изследователи, които са изследвали жлезите на змията, съобщават, че отровата цели мозъчни рецептори, които се включват в обработката на болката при хората. Следващото поколение болкоуспокояващи, които са по-бързи и по-силни от всички досега, може да дойде от този опасен убиец.

Обитаващата Югоизточна Азия синя коралова змия има най-големите отровните жлези в света, достигащи една четвърт от нейното двуметрово тяло. Международен екип от изследователи, водени от д-р Брайън Фрай (Bryan Fry) от Университета на Куинсланд, има намерение да изследва терапевтичния потенциал на отровата на този убиец, защото тя действа много бързо.

Отровната жлеза на змията може да е дълга колкото една четвърт от дължината на тялото й. Ухапана, плячката моментално е парализирана. Източник: University of Queensland

Отровни змии могат да убиват и хора, но самата отрова обикновено е бавно действаща. Плячката е мъртва за час, но ако се извлече отровата и се превърне в лекарство, може да се получи добро успокоително. Отровата на синята коралова змия обаче действа светкавично бързо, защото трябва да убие опасните хищници възможно най-скоро, за да не могат да й отмъстят.

Разработването на лекарства от този вид отрова, която е подобна на действието на някои скорпиони и конусни охлюви, може осъществи едно ефективно болкоуспокояващо. Допълнително предимство е, че тя идва от гръбначно, което ще направи медикаментите по-съвместими с хората от еволюционна гледна точка, отколкото с отрова, произхождаща от скорпиони, например.

"Това загадъчно, изключително рядко животно ще помогне да се направи откритие, което би могло да бъде от голяма полза на човешкото здраве."- заяви Фрай, цитиран от News.com.au.

Д-р Фрай и колеги установяват как синята коралова змия причинява на жертвите си незабавен спазъм. В отровата има редица необичайни пептиди, които се свързват с рецепторите в мозъка и стимулирайки възбуда едновременно във всички нервони на жертвата. Това претоварване на невроните предизвиква незабавна парализа.

Тези пептиди действат за конкретен набор от натриеви канали, за които се знае, че са важни за лечението на човешкото здраве. Така че, дори ако змийската отрова не се превърне в медикамент, най-малко може да научим много за това как работи за облекчаване на болката в мозъка, заяви Фрай.

"Това е изключително рядка змия и става все по-рядка", - коментира изследователят.

Синята коралова змия е много рядка, след като местообитанията й намаляха с 80%. Кой знае какви други удивителни организми крият тайни и ключове за човешкото щастие, дълголетие и здраве. Продуктите на милиони години еволюция стоят под носа ни, а ние ги пропиляваме.


+ 3
- 0
Малеее, това ако го видя на живо ще избягам със 100км/ч накъдето ми видят очите :))
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.