Креационизмът е забранен в училищата на Шотландия

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 май 2015 в 12:52 8160 3

Кредит freethinker.co.uk

Шотландското секуларно (светско) общество (Scottish Secular Society - SSS) празнува голяма победа: правителството най-накрая излезе с ясно становище, че креационизъм не трябва да се преподава в часовете по естествени науки в училищата.

SSS внася петиция в парламента да се въведе това правило през септември миналата година. Преди няколко седмици членове на парламентарната комисия по образование и култура излязоха с изявление, в което се казва, че тази мярка е излишна, защото по този въпрос, според депутатите, може да разчита на професионализма на учителите. 

Това на практика означава, че преподавателите може да представят каквито си пожелаят концепции.

Но скоро след това в писмо, изпратено до парламентарната комисия от шотландският министър на образованието и културата Елесдер Алън (Alasdair Allan) отбелязва,  че принципите, заложени в законите и нормативните разпоредби за всички осем области на науката, приети в местните училища, "не определят креационизма като научна концепция" и следователно той "не трябва да бъде част от обучението в научните направления".

Преподаването на креационизъм като научно обоснована теория вече е забранено в Англия и Уелс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 00:13

Не се обяснява как е възникнало първото ДНК. За да има жив организъм много елементи трябва да се подредят по определен начин. Схемата на подредбата се пази в ДНК. Но ДНК има само в живите организми.
Така че - от нежива материя да стане виж организъм - не става. Малки промени в организмите ( мутации ) са възможни - но само толкова. Екпериментално никоя лаболатория не успяла да създаде жив организъм от нежива материя. Причината е ясна - НЕ е възможно.

31.05 2015 в 13:28

Има много доказателства, ако ти се четат книги. Ако ли не, гледай документални филми, има доста по темата.

30.05 2015 в 08:50

Колко са доказателствата за еволюцията на видовете (от 1 в друг)? Как така науката обяснява скока от клетка в сложен вид, който строи космически кораби? Въпроси, въпроси а ние все още повтаряме една спорна теория, без никакво развитие.