Войната срещу Коледа

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 декември 2017 в 00:00 6775 0

Някои хора твърдят, че има съгласувани усилия в американското общество за унищожаване и обезличаване на Коледа, а други наричат това убеждение нелепо. Според някои консерватори в Европа и Щатите стремежът да не се накърнят чувствата на нехристияните, политкоректността и атеизмът заплашват светлия християнски празник. Джон Гибсън в книгата си "Войната срещу Коледа" обяснява, че това е заговор на левите и атеистите, за да се изгони коледният празник от съзнанието на народа. През 2004 г. сваленият от Fox News Бил О'Райли казва, че войната срещу "Весела Коледа!" оставя отворен задния вход за "други леви проекти като легализацията на дрогата, евтаназията, аборта и гейбраковете".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призовава за връщането на поздрава "Весела Коледа" на митинги, а дъщеря му Иванка Тръмп води полемики с всеки, който пожелава на хората "Весели празници" в Twitter.

Но за тази титанична битка на Първото семейство в защита на Коледа, "за избора ви на коледни поздравления повечето хора не дават и пукната пара" , пише Марк Абади (Mark Abadi) в Business Insider

Но това не означава, че не е имало "войни срещу Коледа" в миналото - при това водени от самите християни.

Нека да направим един исторически преглед на приемането и отхвърлянето на Коледа:

Ранните християни са били очаровани от традициите на езичниците

Грешка е да се каже, че нашите съвременни коледни традиции идват директно от предхристиянското езичество, обяснява Роналд Хътън (Ronald Hutton), историк в Университета в Бристол, Великобритания. Той казва обаче, че ще бъде също толкова погрешно да се смята, че Коледа е модерен феномен. Когато християните разпространяват религията си в Европа през първите векове на новата ера, те се сблъскват с хора, които живеят с различни местни и регионални религиозни вярвания.

Християнските мисионери наричат всички тези хора под общото понятие "езичници", разказва Филип Шоу (Philip Shaw), който изследва ранните германски езици и староанглийски в Лестърския университет във Великобритания. Терминът на английски (pagan) е свързан с латинската дума, означаваща "поле", обяснява Шоу за LiveScience. Езичеството се описва общо като "религията на селяните", тъй като в началото европейското християнство е градски феномен, а езичеството се запазва по-дълго в селските райони.

Ранните християни са искали да променят езичниците, разказва Шоу, но те също така са били очаровани от техните традиции.

"Християните от този период доста са се интересували от езичеството", отбелязава историкът.

Може би затова езическите традиции са останали и след като християнството завладява Европа. Елхата е немско изобретение на 17-и век, заяви Хътън, но то очевидно произлиза от езическата практика на вкарване на зеленина на закрито, за да се украсят домовете в средата на зимата. Модерният Дядо Коледа е пряк потомък на Дядо Коледа в Англия, който първоначално не е давал подаръци. Дядо Коледа и други негови европейски варианти са съвременни превъплъщения на старите езически духове, които са пътували към небето в средата на зимата, разказва Хътън.

Църквата бавно приема Коледа

Въпреки разпространението на християнството, зимните празници не стават Коледа в продължение на стотици години. Библията не дава данни кога се е родил Исус, което не е проблем за ранните християни, обяснява Стивън Нисенбаум (Stephen Nissenbaum), автор на "Битката за Коледа" (Vintage, 1997), финалист на наградата Пулицър - "една социална и културна история на празника".

"И през ум не им е минавало, че трябва да празнуват рождения му ден", казва писателят за ранните християни.

Заради липсата на библейска насока да го правят и след като не се споменава в Евангелието точната дата, едва в четвърти век църковните глави в Рим приемат празника. По това време, разказва Нисенбаум, много хора са повярвали в нещо, което Църквата смята за ерес: че Исус никога не е съществувал като човек, а като един вид духовна същност.

"Ако искате да покажете, че Исус е истинско човешко същество като всеки друг човек, а не просто някой, който се появява като холограма, то какъв по-добър начин да се внуши, че се е родил по нормален, скромен човешки начин, отколкото да се празнува неговото раждане?"  - коментира Нисенбаум.

Зимните празници със своите езически корени вече се празнуват масово, разказва Нисенбаум. И датата съвпада приятно философски с фестивалите в чест на нарастващата продължителност на светлата част на деня след зимното слънцестоене (което се падна на 21-ви декември тази година).

"О, колко чудесно е действало провидението, че на този ден, когато се ражда Слънцето ..., трябва да се роди Христос", гласи един текст на Киприан.

Пуританите и радикалните християни поставят Коледа извън закона

Но ако католическата църква постепенно прегръща Коледа, то протестантската реформация се съпротивлява дълго. През 16-и век Коледа става жертва на църковния разкол, а протестантите не смятат Коледа за нещо много по-добро от езичеството, разказва Нисенбаум. Това вероятно има нещо общо с "шумния, невъздържан, а понякога и порочен начин", по който се отбелязва Коледа, добавя историкът.

В Англия по времето на Оливър Кромуел Коледа и другите празници на светците са били забранени. Хората не са били доволни, когато пуританският парламент направо е забранил Коледа през 1647 г.

Пуританите просто свалят крал Чарлз I и се заемат решително да очистят Англиканската църква от всички католически влияния. Те гледат на Коледа като веселба, изпълнена с порок и лишена от библейска основа, разказва Айн Каин (Áine Cain) в Business Insider. Всеки, който празнува Коледа, е бил арестуван. 

Но мнозина не са били съгласни. Избухват бунтове в Лондон, Ипсуич, Норич и други градове. Проколедните жители на Кентърбъри дори поемат контрола над своя град напук на пуританската власт.

Коледа се връща в Англия, едва когато Чарлз II възстановява монархията през 1660 г. 

Много от ранните американски колонисти също са мразели Коледа

В Нова Англия е било незаконно да се празнува Коледа за около четвърт столетие през 17-и век, отбеляза Нисенбаум. 

Най-силните пуритански антиколедни настроения се развихрят в американските колонии, особено в Нова Англия. Ранните американски заселници са отбягвали празника, от 1620 г. го забраняват и това продължава около четвърт столетие. Отбелязването на празника е било забранено в Бостън до 1659 г.

Алабама е първият американски щат, който легализира Коледа през 1836 г. Оклахома е последна през 1907 г., въпреки че президентът на САЩ Грант обявява деня на Коледа за национален празник през 1870 г.

Дори и в най-ранните години на Съединените щати, на празника не се е гледало като на нещо важно. В градските райони Коледа е често е помрачавана от насилие - срещу афро-американците и католическите имигранти - и обратно.

Коледният дух, какъвто го познаваме днес, започва да се проявява едва в средата на 19-и век, съобщава TIME.

Подаръците са нова и изненадващо заклеймявана традиция

Макар че сега разменянето на подаръци може да изглежда неразривно свързано с Коледа, преди хората са очаквали подаръци само на Нова година.

Едва през Викторианската епоха през 19-и век започва традицията на размяната на подаръци на Коледа. Според Кралската колекция кралица Виктория като дете е получила предколедни подаръци през 1850 г., включително меч и броня. През 1841 г. Виктория подарява на съпруга си, принц Алберт, свой миниатюрен портрет, на който е 7-годишна. През 1859 г. тя му подарява книга с поезия от Алфред, лорд Тенисън.

Всичкото това купуване и раздаване на подаръци, както и светското празнуване на Коледа, сега дразни някои религиозни групи. Лудото консуматорско пазаруване по Коледа за някои е в противоречие с религиозна цел на празнуването на раждането на Исус Христос. В някои отношения, отбелязва Нисенбаум, прекомерните разходи са модерен еквивалент на веселбата и пиянството, което възмущава пуританите.

"Винаги е имало привличане и отблъскване и то приема различни форми", коментира Нисенбаум. "Тогава може да е бил алкохолът, сега са тези лъскави играчки".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !