124-годишен патент разкрива правилния начин за поставяне на тоалетната хартия

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 март 2018 в 15:16 51213 0

Споровете как e правилният начин за ориентиране на тоалетната хартия - "над" или "под" - се водят, откакто е изобретена за първи път, разказва ScienceAlert.

Темата дори има свой собствен раздел в Уикипедия, изпълнен с аргументи за "над" (намалява риска от прехвърляне на микроби, по-лесен за намиране на края й, изглежда по-добре) срещу "под".

А сега, благодарение на патента за перфорирана тоалетна хартия от 1891 г., официално имаме отговор.

Забелязан от The Huffington Post  през 2015 г., писателят Оуен Уилямс открива схемите на оригиналния патент и го споделя със света.

Изобретателят на перфорирана тоалетна хартия Сет Уилър илюстрира новото си и футуристично творение.

Базата данни на патентите на Google също показва серия от схеми, на които също се вижда как се поставя тоалетната хартия.

Идеята за перфорирана тоалетна хартия първоначално е била патентована от компанията на Wheeler's Albany Perforated Wrapping Paper Company през 1871 г. и след това отново е патентована ролката хартия през 1891 г. като начин за почистване.

Макар да има много патенти за ролки хартия, но те се раличават "по конструкцията на държачи за ролите, снабдени със средства за предотвратяване на свободното развиване на ролката и начина листовете да се разделят поотделно в свързващите ги точки", както пише Уилер в патента си. "Моята по-добра ролка може да се използва с най-простите държачи".

Така че сега е официално - окачете тоалетната си хартия правилно.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !