05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Apple и Siemens вече не изискват диплома. Какво търсят гигантите в своите служители?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 април 2019 в 13:58 94350
Снимка: pexels

Студентите смятат, че да получат бакалавърска степен в рамките на четири години, а често и съпътстващите я задължения от студентски кредити, е сигурен начин да започнат работа в компании-гиганти като Apple, Google и Netflix.

Но това не винаги е така, според публикация в Business insider

Най-успешните предприемачи, като изпълнителния директор на Siemens САЩ Барбара Хъмптън (Barbara Humpton) и на Apple Тим Кук (Tim Cook) вече поставят по въпрос необходимостта от четиригодишно висше образование. Наскоро Кук сподели, че около половината от назначените служители на Apple в САЩ за миналата година нямат четиригодишен бакалавър. Според него, голяма част от колежите не преподават най-необходимите познания, необходими за ежедневната дейност на служителите в компанията му, като например писането на код.

Хъмптън също отхвърля идеята, че дипломата гарантира, че кандидатът е подготвен за работата:"Много често обявите за работа искат диплома за четиригодишно обучение, когато всъщност нищо в длъжността не ги изисква, този критерий помага само да бъде отсята една по-малка група квалифицирани кандидати."

Днес развитите компании като Google и Apple наемат служители, които имат необходимите умения, за да вършат работата си, с или без диплома. Проучване на LinkedIn открива, че най-желаните компании не изискват от служителите си университетска диплома. Чрез задълбочен анализ на данните, LinkedIn обособява специфични работни позиции, които е по-вероятно да бъдат заети от кандидати без диплома, като електронни техници, дизайнери на механика и маркетинг представители. 

Въпреки това, университетската диплома изглежда се отплаща. Завършилите бакалавър изкарват средно $932 седмично повече, в сравнение с всички работници през 2018г. по данни на щатското Бюро за статистика на труда. 

Но тъй като в САЩ университетското образование често изисква изтеглянето на студентски кредит, много американци не могат да си го позволят. Само 42% от абитуриентите успяват да изкарат двугодишно или четиригодишно висше образование, според щатския Департамент по образованието. Дори и между завършилите колеж, голяма част от абсолвентите заемат длъжности, които не изискват диплома, или иначе казано, работят под възможностите си. 

И докато много очакват автоматизацията да изземе дейността на около една четвърт от работната ръка, експерти и учени вече търсят начини да подготвят младите служители за работата. Например, нови проекти предвиждат стажантски програми, които комбинират университетско обучение и практика в компаниите, за да бъдат младите специалисти по-добре подготвени за бъдещето.  

"Както знаете, нашата компания е създадена от човек, изпаднал от колежа," припомня Кук. "Така че никога не трябва да считаме, че университетската диплома е единственото, което трябва да постигнем. Ние винаги сме се опитвали да разширяваме хоризонтите си."


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.