04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Япония планира да пусне в експлоатация 250 автономни товарни кораба до 2025 г. (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 юни 2017 в 07:03 74683
Снимка: Mitsui OSK Lines

Самостоятелно плаващите без екипаж товарни кораби скоро може да станат реалност, благодарение на плановете на няколко японски морски фирми. Те се надяват да намалят риска от произшествия в морето наполовина, съобщи DailyMail.

Плановете са за парк от 250 високотехнологични кораби, които се очаква да бъдат в експлоатация до 2025 г. и ще струват десетки милиарди йени (стотици милиони долари).

Умните кораби ще използват изкуствен интелект, за да навигират по морета и океани, избирайки най-сигурните, най-късите и най-евтините пътища.

Корабните компании за товарни превози Mitsui OSK Lines и Nippon Yusen обявиха, че ще споделят опит и разходите по проекта.

Системата ще включва интернет на нещата (Internet of Things), което ще позволи на устройствата да се свързват с интернет, за да събират данни. Това ще позволи на софтуер с елементи на изкуствен интелект да анализира прогнозите за времето и друга информация, за да управлява позицията на кораба. Той също така ще може да следи за поддръжката, да прогнозира появата на неизправности и други проблеми преди да се случат. 

Чрез цялостното прилагане автономното корабоплаване в бъдеще може да се намалят наполовина морските произшествия, които са около 2000 годишно, според Nikkei Asian Review.

Участващите корабостроители като Japan Marine United ще включат система за самостоятелно придвижване в новите модели кораби.

Проектът е част от японския план страната да си върне по-голям дял на сектора на превоз на товари. Япония се надява чрез технологията за автоматизация, делът й от пазара да нарасне с 10% спрямо сегашните 20%.

Миналата година компанията Ролс-Ройс обяви, че разработва полуавтономни кораби с дистанционно управление.


+ 1
- 0
С навигацията може и да се справят успешно, но долу в машината не виждам как ще се получат нещата без човешко присъствие, особено като поостареят малко тези хайтек параходи...
XR4
Рейтинг : 13214
12.06 2017 в 20:49 2
+ 11
- 0
"...Япония се надява чрез технологията за автоматизация, делът й от пазара да нарасне с 10% спрямо сегашните 20%..."

Т.е. да станат 22% ?
+ 3
- 0
Само аз ли се сетих за хакерите от Северна Корея?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.