06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

IBM придобива The Weather Company

Сделката ще позволи на щатския ИТ гигант да заеме водещи позиции в сферата на климатичната информация

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 октомври 2015 в 11:20 18930
Снимка: Morguefile

Американският технологичен гигант IBM обяви преди броени часове, че придобива The Weather Company, включително притежавания от нея популярен канал The Weather Channel, както и разнообразни мобилни приложения и B2B платформи на компанията. Двете страни по сделката не са споделили нейните финансови параметри, но изданието Wall Street Journal я оценява на 2 млрд. щ. долара.

Придобиването ще позволи на IBM да заеме водеща позиция в една от най-големите сфери на обработка на данни – информацията за климата. Това е сегмент, който оказва директно влияние върху една трета от световния Брутен национален продукт. Двете компании и до сега имаха партньорство помежду си като IBM използваше климатичните данни на The Weather Company в своите продукти. Сега обаче „Голямата синя“ вече притежава тези данни.

Сделката на практика ще обедини две мащабни платформи в модерния сегмент big data (обработка на големи масиви от данни) – аналитичните решения на IBM с тези на The Weather Company. Последната към момента има четвъртото по посещаемост мобилно приложение в САЩ, а „облачната“ й услуга за времето отчита 26 милиарда заявки дневно и генерира около 4GB данни всяка секунда.

През последните години IBM постъпателно се освобождава от бизнеса си в сферата на персоналните компютри, сървърите и други хардуерни сегменти, навлизайки същевременно в по-иновативни сектори като решенията за „умни градове“, Internet of Things, изкуствения интелект и много други. Нейният изкуствен интелект Watson например може да използва по редица нови начини климатичните данни на The Weather Company, а технологиите й за управление на градската инфраструктура също могат да спечелят много от достъпа до тях.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.