Какво да следим, ако искаме да внедрим коботи в производствения процес

Разказва Джим Лоутън, вицепрезидент, Управление на продукти и приложения, Universal Robots

Yana Pelovska Последна промяна на 10 юни 2020 в 15:07 2773 0

Изминаха 10 години от появата на колаборативните роботи на производствената сцена. Първо разглеждани като лабораторен експеримент от световни производители, които биха закупили няколко бройки за тестване, за да ги изпратят в иновационните си центрове, и които никога не биха стигнали до производствения процес, днес коботите намират широко приложение в много сектори по цял свят.

За малките и средните предприятия, които не разполагат с армия от инженери по автоматизация на производството, коботите са сбъдната мечта. Тези компании могат да бъдат силно засегнати от недостига на работна ръка, икономическата нестабилност и натиска от конкуренцията, така че възможността за внедряване на коботи без големи финансови инвестиции във времето може да играе ключова роля за тяхното оцеляване.

Най-често задаваният въпрос, когато говоря с тези компании, е: „Как мога да започна?“ Разбира се, всяка компания е различна, но има някои неща, които препоръчвам на производителите да потърсят при обмислянето къде в процеса на работа могат да внедрят коботите. Наблюдавайте служителите си, докато работят. Това, което виждате, ще ви помогне да идентифицирате работата, която е идеална за автоматизация чрез коботи:

Какво да правят хората, чакат някой аспект от процеса се изпълни?

Всеки момент, в който човек стои в изчакване на приключването на даден процес, за да може да премине към следващата стъпка, е загуба на време и пари.

Базираните в Калифорния лаборатории Glidewell прoизвеждат зъбни коронки в цикъл на фрезоване с продължителност десет минути, което означава, че е непрактично работата на машината да бъде следена от оператор. Сега компанията разполага с UR коботи, всеки от които следи по четири фрезови машини, намалявайки времето на производствения цикъл от 27 на 18 часа, като това спестява труда на двама фрезови оператори на смяна.

Кои задачи са очевидно твърде прости, за да бъдат изпълнявани от хората?

Помислете за неща като поставяне на части в кутия, обслужване на машини с ЦПУ, прехвърляне на части от една линия на друга, поставяне на винтове или зареждането/ разтоварването на въртяща се позиционираща маса. Ако един кобот може да го направи, защо да не възложите на човека някоя по-ценна задача?

В тайванската леярна BTC Mold, коботите на UR спестиха над 35% от разходите за труд, решиха сериозен недостиг на работна ръка и значително намалиха риска от трудови злопоуки във фабриката. Вместо да се навеждат многократно, за да опаковат готовите продукти, служителите вече могат да програмират кобота да го направи вместо тях.

Кои задачи могат да се разделят или пък имат много подзадачи?

Попадал съм на случаи, в които всички стъпки за изпълнение на дадена задача са събрани в единен модел като начин работата да се направи по-малко скучна, но е факт, че поредица от скучни задачи вероятно все още е също толкова безинтересна.

Потърсете задачи, при които човекът извършва малко на брой дейности. За разлика от хората, роботите използват „ръце“, които обикновено са добри в правенето на едно или две неща. Изпълнението на повече задачи от робота може да изисква превключване на „ръцете“, което не е невъзможно, но носи със себе си допълнителни разходи и усложнения. Пример за типична задача от две стъпки е изваждането и инспектирането на част от машина.

В базираната в Маями компания Creating Revolutions, UR3 кобот извършва няколко стъпки в производството на пейджъри за повикване, широко използвани в хотелиерската индустрия и в частност ресторантьорството. Коботът умело се справя както с пробиване, запояване и разпределяне на силикон, така и със сглобяването на някои части, което позволява на компанията да намали негодните за употреба части почти до нула, като същевременно повишава ефективността на производството си с близо пет пъти.

Кои работници не се усмихват?

Ако изразът на човека или езикът на тялото му отразяват скука, немощ или апатия, най-вероятно не се възползвате от потенциала му, за да добавите реална стойност към процеса си.

Зареждането и разтоварването на части за съпротивително заваряване не беше желана работа сред операторите на T&W Stamping в Охайо. Днес компанията използва кобота UR10 в заваръчната клетка, което дава свобода на операторите да се заемат с по-сложни задачи. С това ефективността на компанията се повиши с 40 процента.

Коботите имат многобройни приложения. Ако се чудите дали автоматизацията може да ви помогне да увеличите производителността, да подобрите качеството и да намалите разходите, започнете с разходка в производствените зали и наблюдавайте служителите си по време на работа. Гарантирано, това ще ви подскаже много за това откъде и как да започнете.

Какво виждате, когато наблюдавате хората, които работят? Какви дейности открихте, които може би биха били извършвани по-добре от кобот?

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !