На 7 май е роден легендата Макс Грундиг

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 май 2022 в 00:00 170109 0

Макс Грундиг е роден на 7 май 1908 г. в Нюрнберг. На 16-годишна възраст започва да се интересува от радио, което е новост за онова време и създава първия си радиоапарат. Скоро младият ентусиаст превръща апартамента на семейството си в експериментална лаборатория.

През 1930 г. Макс Грундиг заедно със съдружник открива специален магазин за радиоприбори ( Radio-Vertrieb Fürth, Grundig & Wurzer, Handel mit Radiogeräten). Скоро Грундиг изкупува дела на съдружника си и от този момент започна безпрецедентният му успех.

След Втората световна война Макс Грундиг става водещ производител на потребителска електроника. Тъй като производството на радиоапарати подлежи на задължителна регистрация и плащане на повече данъци, на Грундиг му хрумва новаторската идея за разработване на конструктор, с който всеки може лесно да си сглоби радио. И продава конструктора като "играчка".

Макс Грундиг бързо разширява дейността си вече в рамките на новата марка "Grundig Radio-Werke GmbH". Нейната продукция запълва разрастващия се пазар. От 1952 г. Макс Грундиг е най-големият европейски производител на радиооборудване и най-големият в света производител на магнетофони, а от 1951 година заема нишата и в производството и продажбата на телевизори.

През 70-те години баварската компания "Grundig AG" става водеща корпорация в страната с повече от 38 000 работници. 

Самият Макс Грундиг ще остане в паметта на германците като част от немското икономическо чудо след Втората световна война. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !