Пазарът на коботи ще достигне 11 милиарда долара до 2030 г, според проучване на ABI Research

По-ниската цена, лесната употреба и възможностите за препрограмиране са причините за ръста на пазара

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 октомври 2019 в 09:55 3631 0

Кредит Universal Robots

Годишният приход от роботизирани "ръце" (коботи) ще достигне 11,8 милиарда долара до 2030 година, според наскоро публикувания анализ на ABI Research, консултантска компания за глобалния технологичен пазар. Когато към него се добавят и приходите от накрайници, аксесоари и софтуер, пазарът на екосистемата на коботи, възлиза на 24 милиарда долара до 2030 г. с цялостен годишен темп на растеж от 28,6%, уточнява още в анализа си ABI.

Анализът е от ABI Research – Индустриалния пазар на колаборативни роботи, който е част от услугите на компанията за изследване на индустриалната, колаборативната и търговската роботика. Компанията заяви, че колаборативната роботика ще се развива все повече в следващите 10 години благодарение на работата на иноваторите. Въпреки това пред компаниите остават и някои предизвикателства.

„Перспективите за пазара на колаборативната роботика остават силни, въпреки някои видими пречки“, сподели Раян Уитън, старши анализатор в ABI. „Хардуерните иновации все още леко изостават и по-голямата част от стойността на коботите не идва от колаборацията, а от лесната употреба, способността за препрограмиране, по-ниската цена спрямо индустриалните роботи и способност за внедряване. Нещо повече, коботите все още следват индустриалните роботи по скорост, производителност и полезен товар, което трябва да се промени, за да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развитие, която наблюдаваме."

Екосистемата на коботите, която включва роботизирана ръка, накрайници и софтуер ще достигне 24 милиарда долара до 2030 г. Компанията отбелязва, че пазарът на коботи заема много малка част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едва 5% в сравнение с индустриалните роботи, но от ABI Research твърдят, че до 2030 г. този процент ще се увеличи до 29%.

„Ръстът се дължи и на нарастващата конвергенция между двете подгрупи.“ – съобщават от ABI. Сензорният напредък, машинната визия и контролът на движението ще даде на индустриалните роботи същите предимства като на колаборативните системи.

Стойността на софтуера също се очаква да нарасне, от 558 милиона долара през 2020 г. до 10,6 милиарда долара през 2030 г. Движещият растеж на софтуера ще включва функции като аналитичност, възприятие, контрол на движението и софтуер, свързан с различни операции.

В сферата на производството на коботи, Universal Robots е лидер на пазара със своите 59% от глобалните доставки на коботи, според ABI Research. Компанията постигна и голям напредък в автомобилната индустрия с приложенията за завинтване, като успя да привлече големи производители в автомобилната индустрия, както и доставчици на компоненти като Lear и Continental. В същото време коботите на Universal Robots се използват и от по-малки компании с функцията си за промишлено вземане и поставяне и с възможностите си за обслужване на машини. ABI отбеляза, че производителят Jabil масово използва „колаборативни роботи заради тяхната ефективност чрез лесно преинсталиране и гъвкавост в един все по-динамичен свят с непрекъснато променящата се работна среда".

Тъй като производството изисква повече гъвгавост чрез персонализиране, изпълняване на поръчки в последния момент, голям обем автоматизация с малко съдържание, колаборативните роботи се разглеждат като крачка към „ по-стройна и гъвкава работна станция“.

„Колаборативните системи не са революционни за индустрията, но са катализатор за гъвкаво роботизирано решение, което дава поле за изява на малки и среди производители“, заяви Уитън. „Изискванията за персонализиране и висока функционалност срещат мениджърите с нови предизвикателства. Затова и това технологичното развитие ще бъде от голямо значение за прехода към по-адаптивни решения.“

Пазарните прогнози на ABI съвпадат с направени от други източници прогнози за пазара за коботи. През май 2019 г. Grand View Research публикува доклад, в който прогнозира, че пазарът на колаборативни роботи ще достигне 10,14 милиарда долара до 2025 г. с общ годишен темп на нарастване от 44,5% през прогнозния период.

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г. от главния технологичен директор на компанията, Есбен Остергаард – победителят от Engelberger Award 2018. Мечтата му е да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2018 г. Universal Robots отчита приходи от 237 млн. долара. За повече информация, моля посетете https://www.universal-robots.com/ или прочетете блога blog.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !