Подразделение на Google ще прави хирургически роботи

Проектът има за цел да предефинира операционната стая на бъдещето

Александър Александров Последна промяна на 13 декември 2015 в 11:00 2546 0

Verb Surgical е името на най-новата фирма в портфолиото на технологичния гигант Google, който вече се нарича Alphabet. Стартъпът е част от неговото подразделение Verily, а по-любопитното е, че той ще се занимава с разработката на хирургически роботи.

Фирмата ще работи в тясно сътрудничество с Johnson & Johnson, което е и първото подобно партньорство на Verily с външна компания. За да създаде механичните хирурзи на бъдещето, тя ще използва експертизата на Google в перспективния сегмент „machine learning“ (машинно обучение), както и нови технологии за разпознаване на изображения.

За сега повечето аспекти от новия проект се пазят в тайна, а в прессъобщението по темата пише, че компанията ще функционира в централата на Google в Калифорния и вече е назначила 100 служители като броят им ще расте. Verily и Johnson & Johnson имат равни дялове в нея.

Въпреки че все още е рано да се каже, какво ще е влиянието на новото смесено дружество, неговото създаване показва, че интересът на Google / Alphabet към медицинския сегмент тепърва ще нараства и компанията се старае да се позиционира в някои от ключовите сфери в него. Това кореспондира и със стратегията за създаването на Alphabet като „шапка“, осигуряваща сигурна среда за развитието на рискови нови проекти от онлайн гиганта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !