Прогнозират къде ще има престъпления в Рио с machine learning технология

Софтуерът CrimeRadar използва различни публични данни, за да предположи къде е най-вероятно да се случи кражба или убийство

Александър Александров Последна промяна на 23 август 2016 в 10:00 3059 0

Иновативно софтуерно решение, наречено CrimeRadar може да предсказва в коя част на Рио де Жанейро ще бъде извършено престъпление. Или поне така твърдят неговите създатели. Добре дошли в света на филма „Minority Report”, в който обаче неприятно изглеждащите гадателки са заменени от напреднала технология за машинно обучение (machine learning).

Очаква се софтуерът да заработи и в други градове, но в Рио беше пуснат негов прототип по време на Олимпийските игри, които завършиха вчера. Днес 32 от 50-те най-опасни градове от гледна точка на престъпността са в Бразилия, а според органите на реда, спортният форум е увеличил значително нивото на престъпност в Рио.

До сега жертви на грабежи са били плувци от САЩ, австралийски атлети и дори шефът на сигурността на събитието от бразилска страна. Сред бразилците пък страхът е още по-голям – 81% от жителите на страната се страхуват, че могат да бъдат убити в резултат на обир.

Според Робърт Мъгей, изследователски директор в Института Игарапе, който е създал софтуерното решение, противно на общественото мнение по въпроса, всъщност много от престъпленията не са концентрирани в бедните квартали, а богатите части на Рио също са изложени на риск.

Затова според него местните жители и гостите на града имат нужда от надеждна информация за местата, където могат да очакват концентрация на престъпна дейност. CrimeRadar използва разнообразни статистически данни, за да определя къде е най-вероятно да се случи следващото престъпление в града, взимайки предвид също и момента от денонощието. На тази база софтуерът ще се опита да отговори на нуждата от навременна информация по един толкова наболял проблем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !